Τα οφέλη των σύκων στην υγεία

 
Μπορείτε να τα φάτε με ή χωρίς τη φλούδα τους, ενώ αν τα βγάλατε από το ψυγείο, είναι προτιμότερο να τα απολαύσετε όταν θα έχουν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Δίνουν γεύση σε σαλάτες και κέικ, ενώ στην αποξηραμένη τους μορφή μπορούν να «ενισχύσουν» γευστικά την κοτόσουπα, τα μπισκότα ή της πίτα σας.


Κι αν κι εσείς περιμένατε το τέλος του καλοκαιριού για να απολαύσετε φρέσκα τα αγαπημένα σας σύκα, μάθετε πως δεν «κρύβουν» μόνο γλύκα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Όχι βέβαια ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετα κίνητρα για να τα «κατασπαράξουμε»..

Ο κατάλογος για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία είναι μακρύς… Τα σύκα περιέχουν μέταλλα όπως το μαγνήσιο και ο σίδηρος, αλλά και βιταμίνες όπως η C και οι Β. Αποτελούν πηγή φυτικών ινών, συστατικά που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα έχουν συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου. Στα σύκα συναντάμε, επίσης, μικρές ποσότητες ασβεστίου αλλά και κάλιο ένα μέταλλο που συν τις άλλοις συμμετέχει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τους προσδίδονται ακόμη και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς οι φαινόλες και τα φλαβονοειδή μπορούν να ενισχύσουν τη δράση της αντιρυτιδικής σας κρέμας!

Τα σύκα έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για την άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς. Οι διαιτολόγοι όμως έρχονται να τους δώσουν «άφεση αμαρτιών», καθώς δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα φρούτα όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Συγκεκριμένα, δύο μέτρια σύκα περιέχουν 16 γραμμάρια σακχάρων την ώρα που ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 15. Δύο φρέσκα σύκα λοιπόν σας «εφοδιάζουν» με 74 θερμίδες, ενώ στην αποξηραμένη τους μορφής σας δίνουν περίπου 42.

Τι πρέπει να φροντίσετε;

Να είστε προσεκτικοί και να μην παρασυρθείτε από την ευχάριστη γεύση τους. Η υπερκατανάλωσή τους, και όχι τα σύκα αυτά καθεαυτά, μπορεί να έχει επιπτώσεις στο βάρος σας. Άλλωστε το «βάφτισμα» των τροφίμων ως κακά ή απαγορευμένα ανήκει πλέον στο μακρινό παρελθόν! Μην ξεχνάτε την έννοια του μέτρου, περιοριστείτε στα 2-3 την ημέρα και ευεργετηθείτε.. άφοβα!

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *