Τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης

 
Μια από τις πιο διαδεδομένες συστάσεις της ισορροπημένης διατροφής είναι η ενσωμάτωση δημητριακών ολικής άλεσης στην καθημερινή μας διατροφή και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 50% των δημητριακών και αμυλούχων που καταναλώνουμε καθημερινά. Ποιο όμως είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τα ολικής άλεσης δημητριακά τόσο ξεχωριστά;


Τα περισσότερα τρόφιμα που παρασκευάζονται από σιτηρά σήμερα όπως ζυμαρικά, ψωμί κ.α. προκύπτουν από σιτηρά που κατά την επεξεργασία τους έχει αφαιρεθεί μέρος του εξωτερικού περιβλήματος του σπόρου τους.

Αντίθετα, τα τρόφιμα ολικής άλεσης προέρχονται από σπόρους που έχουν αλεστεί ολόκληροι (με όλα τα μέρη του σπόρου: πίτουρο, φύτρο και ενδόσπερμα). Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που τους δίνει «διατροφικό προβάδισμα» καθώς τα τρόφιμα αυτά υιοθετούν τα θρεπτικά συστατικά των διαφορετικών μερών του σπόρου. Το ενδόσπερμα, δηλαδή ο εσωτερικός πυρήνας κάθε σπόρου, μας τροφοδοτεί με υδατάνθρακες, τη βασική πηγή ενέργειας του σώματός μας.

Τα εξωτερικά περιβλήματα όμως του ενδοσπέρματος, που περιλαμβάνονται στα ολικής άλεσης προϊόντα, «χαρίζουν» επιπλέον στα τρόφιμα που τα περιέχουν πλήθος συστατικών που είναι απαραίτητα καθημερινά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο φώσφορος και το κάλιο καθώς και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά που εμφανίζουν έντονη προστατευτική δράση για τον οργανισμό.

Επιπλέον, σήμερα μπορούμε να συναντήσουμε στην αγορά και δημητριακά ολικής άλεσης τα οποία είναι εμπλουτισμένα με επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά για να καλύψουν ιδιαίτερες ανάγκες όπως δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης για παιδιά εμπλουτισμένα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Ο συνδυασμός των παραπάνω διατροφικών χαρακτηριστικών κάνει τα προϊόντα ολικής άλεσης ένα χρήσιμο διατροφικό «όχημα» που μας εξασφαλίζει καθημερινά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που όπως φαίνεται και από έρευνες προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται ισχυρά με την προστασία ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2, ενώ η επαρκής κατανάλωσή τους έχει επίσης συσχετιστεί με την καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους και την υγεία του γαστρεντερικού.

Το πρωινό όπως φαίνεται και από έρευνες μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα μας τόσο στη διαχείριση της ποιότητας της διατροφής όσο και την υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, φαίνεται ότι όταν σε αυτό περιλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως είναι τα ολικής άλεσης προϊόντα και τα φρούτα, μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο της όρεξης και των γευμάτων μας μέσα στην ημέρα.

Δοκιμάστε λοιπόν για πρωινό ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί μειωμένων λιπαρών σε συνδυασμό με έναν 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι, προτιμήστε ολικής άλεσης φρυγανιές για να απολαύσετε το μέλι σας ή εναλλακτικά συνδυάστε ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι μειωμένων λιπαρών με ένα φρούτο και μια μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης, εξασφαλίζοντας έτσι σημαντικές ποσότητες βιταμινών B2, Β3, Β6, Β5, φυλλικού οξέος αλλά και σιδήρου.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *