Τα νύχια «καθρέφτης» της υγείας

 
Τα νύχια μας, προδίδουν τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Διαβάστε πού οφείλονται συνηθισμένα προβλήματα στην εμφάνισή τους…


Ραβδώσεις ή γραμμές κατά μήκος των νυχιών

Όλοι έχουμε λίγο ως πολύ αυτά τα σημάδια στα νύχια μας, που με τα χρόνια έχουν την τάση να γίνονται εντονότερα.

Γίνονται επίσης εμφανέστερα σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε συχνά, χωρίς γάντια, ισχυρά προϊόντα του νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.ά.) ή επαγγελματικά προϊόντα (είδη κομμωτηρίου). Ως εδώ δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό.

Αντίθετα, αν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, και οι γραμμές στα νύχια γίνονται πιο έντονες ή εμφανίζονται απότομα, σημαίνουν, πολλές φορές, αυξημένη κούραση που μπορεί να σχετίζεται ή όχι με κάποια ασθένεια. Ή ακόμα οι γραμμές αυτές σημαίνουν μια έλλειψη ψευδαργύρου.

Ένα ή και περισσότερα νύχια θαρρείς σαν να έχουν μικρές τρυπούλες, ενώ η επιφάνειά τους γίνεται ανώμαλη, μαλακή και εύθραυστη

Η υπερβολική χρήση καλλυντικών προϊόντων (βερνικιών, ξεβαφτικών κ.ά.) μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους προβλήματα. Ωστόσο και ορισμένες ασθένειες μπορούν να έχουν τέτοιο αντίκτυπο στην υφή των νυχιών.

Ένας μύκητας που τα «κατατρώει» είναι σίγουρα μια αιτία: στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το μανικιούρ σας, για να μην επεκταθεί ο μύκητας και στα άλλα νύχια.

Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, δεν πρέπει να πειράζετε το άρρωστο νύχι. Άλλες πιθανές αιτίες: έκζεμα ή ψωρίαση ή ακόμα και μια έλλειψη βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων (κυρίως σιδήρου).

Μικροί λευκοί λεκέδες που εμφανίζονται κάτω από τα νύχια

Αντίθετα με την άποψη που έχει επικρατήσει, οι λεκέδες αυτοί δεν είναι συνώνυμοι μιας έλλειψης ασβεστίου ή βιταμινών. Αν υπάρχουν από την παιδική ηλικία, είναι γενετικής προέλευσης και συνεπώς δε χρειάζεται να ασχολείστε μαζί τους, ούτε και ν’ ανησυχείτε.

Διαφορετικά, η εμφάνισή τους αντιστοιχεί σε κόπωση, σ’ ένα ψυχολογικό σοκ (π.χ. μια χειρουργική επέμβαση, ένα ατύχημα).

Προσοχή, όμως, γιατί πίσω από αυτό το φαινομενικά καλοήθες φαινόμενο, μερικές φορές τυχαίνει να κρύβεται μια μολυσματική ασθένεια, όπως ψωρίαση, πεπτικά προβλήματα, κ.ά.

Εμφάνιση μιας εγκοπής ή αύλακα στο πλάτος του νυχιού

Αν είναι η μοναδική (συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο), μπορεί να οφείλεται σε χτύπημα στη βάση του νυχιού ή μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια αρρώστια που ταλαιπώρησε πολύ τον οργανισμό (ιώσεις).

Η θέση της αύλακας, σε σχέση με τη ρίζα, μπορεί να υποδηλώσει στο γιατρό περίπου την ημερομηνία της ασθένειας, αφού γνωρίζει ότι το νύχι μεγαλώνει κατά ένα περίπου χιλιοστό την εβδομάδα.

Αν υπάρχουν πολλές εγκάρσιες γραμμές, πρέπει να αναζητήσετε μια μικροβιακή προσβολή (στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο) ή ένα έκζεμα.

Πηγή: belife.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *