«Τα νοσοκομεία δεν έχουν αποθεματικά»

FA143794C39E9A45D60318CCAC522044.jpg

  Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αποθεματικά, έχουν τρέχουσες ανάγκες, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουπλής στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη μεταφορά διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Σήμερα εάν διαβάσει κανείς προσεκτικά την ΠΝΠ θα δει ότι οι ανάγκες των νοσοκομείων, δηλαδή των φορέων που έχουν ανάγκες τρέχουσες, εξαιρούνται. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αποθεματικά. Τα νοσοκομεία έχουν ανάγκες τρέχουσες. Η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη καλύπτει πλήρως τα νοσοκομεία, με συνέπεια σήμερα να μην υπάρχει σήμερα ένα νοσοκομείο που να έχει διαθέσει χρήματα στη Τράπεζα της Ελλάδος» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της ΝΔ είπε: «Η ΝΔ έσπευσε να πει ότι με ρητή εντολή του υπουργού, όταν λέμε ρητή εντολή είναι δύο πράγματα ή υπογράφει ο υπουργός και λέει κάντε αυτό ή υπογράφει ο παρακάτω και λέει κατ’ εντολήν του υπουργού να κάνετε αυτό. Είδατε πουθενά να υπάρχει ρητή εντολή του υπουργού;».

Σχετικά με την επιστολή που εστάλη στα νοσοκομεία προκειμένου να ενημερώσουν για τα διαθέσιμα που έχουν, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι η κίνηση αυτή έγινε για να υπάρχει μια εικόνα για τα νοσοκομεία.

Ερωτηθείς από τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Σκρέκα για μια επιστολή της 5ης ΥΠΕ που εστάλη στο νοσοκομείο Τρικάλων, και στο οποίο αναφέρετε ότι από τα 4,5 εκατ. ευρώ που έχει αποθεματικό το νοσοκομείο θα πρέπει να ξοδέψει τις επόμενες 15 ημέρες μόνο 1,5 εκατ. και τα υπόλοιπα να μεταφερθούν στο κεντρικό ταμείο της ΥΠΕ, ο υπουργός Υγείας μίλησε για «παιχνιδάκια» που παίζουν ορισμένοι παράγοντες και χαρακτήρισε «περίεργο» το έγγραφο αυτό, για το οποίο θα έχει σαφή εικόνα τις επόμενες ημέρες.

«Ας μου φέρουν ένα νοσοκομείο που έχει μεταβιβάσει τα χρήματα του στο ΤτΕ. Και μιλούν αυτοί που έκοψαν τα χρήματα όχι μόνο τα νοσοκομεία από τα ιδρύματα χρόνιων παθήσεων» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Σε ερώτηση του κ. Σκρέκα για τη διαρροή που λέει ότι στις διαπραγματεύσεις συζητείται τα φάρμακα να δίνονται ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια, δωρεάν ή όχι στους πολίτες, ο υπουργός υποστήριξε: «Αφήστε να κρίνει ο ελληνικός λαός την πολιτική που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα δέιτε την φαρμακευτική πολιτική που θα ασκήσουμε. Και τότε θα καταλάβει ο ελληνικός λαός ποιοι υπηρετούν τον λαό και ποιοι τις εταιρείες».

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε υπουργός Υγείας που έθεσε τον αφορολόγητο παράδεισο που διακατέχει την πολιτική που ασκείτο μέχρι σήμερα στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υπουργός Υγείας που έκανε κλειστό προϋπολογισμό τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία διπλασιάστηκαν από το ’10 μέχρι σήμερα» πρόσθεσε.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κ. Μπακογιάννης ρώτησε τον υπουργό για το τι θα γίνει με τα νοσοκομεία που δεν είναι στελεχωμένα με γιατρούς και ανέφερε ενδεικτικά το νοσοκομείο της Άμφισσας που δεν έχει παθολογική κλινική αλλά ούτε και παθολόγο.

«Τη Δευτέρα θα προκηρύξουμε τη θέση και στη Βουλή υπάρχει τροπολογία που περιορίζει το χρόνο του επικουρικού γιατρού από τέσσερις μήνες σε 15 ημέρες. Δυστυχώς η διαδικασία για να τοποθετήσεις σήμερα μόνιμο γιατρό θέλει ενάμισι χρόνο. Τώρα θα γίνει αλλαγή του νόμου» απάντησε.

«Το σύστημα έχει πέντε χρόνια να κάνει προσλήψεις. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει στη διάθεσή της 4.500 θέσεις» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι γίνονται συναντήσεις προκειμένου να υπάρχει εικόνα των πραγματικών αναγκών και εν συνεχεία να γίνουν οι τοποθετήσεις του συγκεκριμένου προσωπικού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *