Τα «ναι» και τα «όχι» στο φαγητό και στο ποτό

Η κατανάλωση μολυσμένων τροφών και ποτών είναι μία από τις συχνότερες αιτίες λοιμώξεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η κατανάλωση μολυσμένων τροφών και ποτών είναι μία από τις συχνότερες αιτίες λοιμώξεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επισκέψεις σε ξένες χώρες αυξάνουν τον κίνδυνο, καθώς οι τροφές και τα ποτά που διατίθενται προς κατανάλωση δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον ταξιδιώτη ως προς την προέλευσή τους, τις συνθήκες υγιεινής υπό τις οποίες παρασκευάστηκαν και τη συντήρησή τους.


Ως εκ τούτου, ο οργανισμός απειλείται από πολλές παθήσεις, μερικές εκ των οποίων μπορεί να είναι και σοβαρές όπως η ηπατίτιδα Α και ο τυφοειδής πυρετός. Οι οδηγίες προφύλαξης εξαρτώνται από τη χώρα προορισμού, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών, αξεφλούδιστων, μη παστεριωμένων και κρύων τροφών.

Καλύτερο θα είναι να προτιμώνται βραστά, μαγειρευτά ή ψητά και φαγητά. Ως προς τα ποτά θα πρέπει να επιλέγεται πάντα εμφιαλωμένο νερό, το οποίο απαιτείται να είναι καλά σφραγισμένο, αναψυκτικά και ζεστά ροφήματα που έχουν παρασκευαστεί με βραστό νερό.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει

Να γευματίζουν σε μέρη (εστιατόριο, ξενοδοχείο κ.λπ.) που είναι γνωστό ότι σερβίρουν φαγητό σε ξένους ή που τους έχουν συστήσει άλλοι ταξιδιώτες ως ασφαλή. Πιο ασφαλή θεωρούνται τα γεύματα που παρασκευάζει κανείς μόνος του. Το φαγητό των πολυτελών ξενοδοχείων δεν είναι απαραίτητα ασφαλές. Να επιλέγουν με προσοχή τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνουν όταν βρίσκονται σε μια ξένη χώρα. Κάθε είδος τροφής και ειδικότερα ωμής πρέπει να θεωρείται δυνητικά μολυσμένη. Να καταναλώνουν φαγητά που είναι καλά μαγειρεμένα και ζεστά όταν σερβίρονται. Τα πιάτα που περιέχουν κρέας ή ψάρια θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο εάν ο ταξιδιώτης γνωρίζει ότι είναι φρεσκομαγειρεμένα και του σερβίρονται όχι αχνιστά, ζεστά (και όχι ξαναζεσταμένα.) Να προτιμούν φρούτα, τους καρπούς και τα λαχανικά που έχουν παχύ περίβλημα, φλούδα ή κέλυφος τα οποία και θα πρέπει να πλένουν και να ξεφλουδίζουν οι ίδιοι πριν τα καταναλώσουν. Να επιλέγουν κονσερβοποιημένες τροφές. Να καταναλώνουν αρτοσκευάσματα που έχουν ψηθεί σε φούρνο, όπως ψωμί, μπισκότα, κράκερ κ.α. Να πλένουν πάντα τα χέρια τους πριν από κάθε γεύμα και έπειτα από επίσκεψη σε τουαλέτα.

Οι ταξιδιώτες δεν πρέπει

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_18.jpeg

Φρούτα και λαχανικά που έχουν παχύ περίβλημα, φλούδα ή κέλυφος τα οποία και θα πρέπει να πλένουν και να ξεφλουδίζουν οι ίδιοι πριν τα καταναλώσουν πρέπει να επιλέγουν οι ταξιδιώτες, ειδικά αν ταξιδεύουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Να καταναλώνουν τροφές και ποτά από πλανόδιους πωλητές. Να καταναλώνουν μαγειρεμένες τροφές που βρίσκονται για αρκετές ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όπως σε μπουφέδες. Το σερβίρισμα από μπουφέ στο οποίο δεν χρησιμοποιούνται προστατευτικά καλύμματα για τα φαγητά θα πρέπει να αποφεύγεται. Να τρώνε ανεπαρκώς μαγειρεμένα λαχανικά και σαλάτες. Να καταναλώνουν ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα αβγά, πουλερικά, κρέατα, θαλασσινά και λαχανικά. Τα ωμά αβγά είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται σε ορισμένες τροφές όπως οι σάλτσες για φαγητά ή σαλάτες, το τιραμισού, το σπιτικό φαγητό, η σπιτική μαγιονέζα. Να καταναλώνουν φρέσκιες σάλτσες. Να καταναλώνουν φρέσκο άβραστο γάλα. Να καταναλώνουν μη παστεριωμένο γάλα.

Μέτρα αποφυγής λοιμώξεων aπό την κατανάλωση νερού

Οι ταξιδιώτες δεν πρέπει

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_26.jpeg

Η ηπατίτιδα Β, το AIDS, η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μερικά από τα συνηθέστερα και σοβαρότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να αποβούν μοιραία για τη ζωή.

Να καταναλώνουν το νερό της βρύσης. Να πλένουν τα δόντια τους με νερό της βρύσης. Να χρησιμοποιούν παγάκια. Να καταναλώνουν νερό από ύποπτες πηγές. Να καταναλώνουν γρανίτες ή παγωμένα ποτά τα οποία είναι πιθανόν να έχουν ετοιμασθεί με μολυσμένο νερό. Να πίνουν χυμούς φρούτων εκτός κι αν προέρχονται κατευθείαν από σφραγισμένο δοχείο. Αν όχι, είναι πολύ πιθανό να έχουν διαλυθεί με νερό της βρύσης.

Ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθούν
Οδηγίες σε όσους παίρνουν φάρμακα

Οσοι λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει:

Να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν από το ταξίδι. Να έχουν μαζί τους ένα ιατρικό σημείωμα όπου θα αναγράφεται η νόσος, η αγωγή τους και το δοσολογικό τους σχήμα. Να τοποθετούν τα φάρμακά τους στην αρχική τους συσκευασία. Εκεί πρέπει να αναγράφεται το όνομα του ταξιδιώτη και η δοσολογία της αγωγής. Να μεταφέρουν τα φάρμακα στις χειραποσκευές. Να έχουν προμηθευτεί επαρκή ποσότητα των φαρμάκων τους. Να έχουν ενημερωθεί για την ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της χώρας την οποία θα επισκεφθούν, εφόσον ταξιδέψουν στο εξωτερικό, προκειμένου να ενημερωθούν αν τα φάρμακα που λαμβάνουν κυκλοφορούν εκεί.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Προσοχή στις… επαφές με αγνώστους

Οι οδηγίες προστασίας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν αφορούν μόνο τα ταξίδια αλλά θα πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά του ατόμου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρ’ όλ’ αυτά, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους καλοκαιρινούς μήνες οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες σεξουαλικών επαφών με άγνωστα άτομα. Η ηπατίτιδα Β, το AIDS, η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μερικά από τα συνηθέστερα και σοβαρότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να αποβούν μοιραία για τη ζωή. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει τους ταξιδιώτες:

Να αποφεύγουν τους πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό σε κάθε φάση της σεξουαλικής πράξης. Να αποφεύγουν τη σεξουαλική πράξη σε περίπτωση που εμφανιστεί οποιοδήποτε έλκος ή σπυράκι στα γεννητικά όργανα ή αν παρουσιαστεί έκκριμα από την ουρήθρα. Να εμβολιαστούν με εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας αν σκοπεύουν να έχουν σεξουαλική επαφή με κατοίκους των περιοχών στις οποίες ταξιδεύουν.

Μέτρα προστασίας
Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πρόωρη γήρανση

Ηλιακά εγκαύματα και μακροπρόθεσμα, πρόωρη γήρανση, καταρράκτη στα μάτια και καρκίνο του δέρματος μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία. Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα και τα παιδιά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά:

Κάλυψη του σώματος με ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα, με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες ακόμη κι αν βρισκόμαστε μέσα στο νερό. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο χωρίς καπέλο και αντιηλιακά ειδικά αν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή. Κάποια φάρμακα προκαλούν φωτοευαισθησία και αυξάνουν την πιθανότητα εγκαυμάτων. Προστασία των ματιών με γυαλιά ηλίου. Μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και αύξηση της πρόσληψης άλλων ποτών.

Αντιμετώπιση δαγκωμάτων από ζώα

Ελέγξτε την αιμορραγία ασκώντας πίεση στο σημείο και ανασηκώνοντας το τραυματισμένο μέλος. Ξεπλύνετε καλά με νερό, εφαρμόστε αντισηψία και καλύψτε το τραύμα με γάζα ή καθαρό επίθεμα. Εάν σας τσιμπήσει έντομο, τραβήξτε το κεντρί πιάνοντάς το γερά με λεπτό τσιμπιδάκι. Βάλτε αντιισταμινική αλοιφή ή αμμωνία πάνω στην προσβληθείσα περιοχή. Σε περίπτωση δαγκώματος από σκορπιό βοηθήστε το θύμα να ξαπλώσει τοποθετώντας το τραυματισμένο μέλος χαμηλότερα από το σημείο της καρδιάς. Δέστε σφιχτά με μια λωρίδα υφάσματος το σημείο που βρίσκεται δέκα εκατοστά πάνω από το δάγκωμα.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_36.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_44.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_54.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *