Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική έχουν αρχικά ελλειμματικό μικροβίωμα

Θάνος Ξυδόπουλος

Τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν αρχικά μικρότερη ποικιλία βακτηρίων του εντέρου από αυτά που γεννιούνται κολπικά, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια αποκτούν ένα πιο ολοκληρωμένο μικροβίωμα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πάντως ότι χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσουν αυτές οι αποικίες βακτηρίων, δηλαδή το μικροβίωμα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου είναι ένα δυναμικό όργανο και οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να δείξουν εάν οι πρώιμες διαφορές μπορούν να επηρεάζουν τα παιδιά της καισαρικής αργότερα στη ζωή τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Fredrik Bäckhed, καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα πήρε δείγματα κοπράνων από 471 νεογέννητα και ξανά όταν ήταν 4 μηνών, 12 μηνών, 3 ετών και 5 ετών. Τα δείγματα αναλύθηκαν για βακτήρια του εντέρου.

Είναι γνωστό ότι κατά τη γέννηση, το έντερο ενός βρέφους έχει ήδη αποικιστεί από βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς και ότι η ποικιλομορφία αυτών των ειδών αυξάνεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Η μελέτη παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του μικροβιώματος του εντέρου. Ένα βασικό εύρημα είναι ότι ακόμα και σε ηλικία 5 ετών, το μικροβίωμα των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική είναι ατελές σε σχέση με τους ενήλικες.

Το πόσο καιρό χρειάζεται να ωριμάσει το μικροβίωμα του εντέρου διαφέρει από παιδί σε παιδί, και αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική είχαν αρχικά μικρότερη ποικιλία βακτηρίων του εντέρου σε σχέση με αυτά που γεννήθηκαν κολπικά.

Αλλά όταν έφτασαν σε ηλικία 3 έως 5 ετών, η ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Host & Microbe.

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη και στην ηλικία των 5 ετών, πολλά από τα βακτήρια που είναι σημαντικά στους ενήλικες λείπουν από τα παιδιά», δήλωσε ο Bäckhed. Αυτό δείχνει ότι το έντερο είναι ένα πολύπλοκο και δυναμικό περιβάλλον όπου τα βακτήρια δημιουργούν συνθήκες για τον αποικισμό μεταξύ τους, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη...