Το αδυνάτισμα για να είναι επιτυχές θέλει να πληρείται συνδυασμός πολλών κριτηρίων. Είναι σημαντικό το άτομο να είναι έτοιμο και αποφασισμένο να μπει σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η δίαιτα θέλει προγραμματισμό και συνέπεια. Η καλή ψυχολογία λοιπόν είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την αποφασιστικότητα όσο και τη συνέπεια. Αν αισθάνεστε ότι δεν είστε έτοιμος να μπείτε σε μία πιο ισορροπημένη διατροφή και το κάνετε μόνο και μόνο για να βγείτε στη παραλία, τότε μάλλον το κίνητρό σας θα σας οδηγήσει στο να ξαναπάρετε τα κιλά μετά το πέρας των διακοπών.
Ακούμε καθημερινά «ειδικούς» που μιλούν για «σωστούς συνδυασμούς τροφών» που επιφέρουν μείωση του σωματικού βάρους. Ο μύθος του συνδυασμού πρωτεΐνης και υδατάνθρακα ο οποίος οδηγεί σε υποτιθέμενη αύξηση του σωματικού βάρους έχει καταρριφθεί καθώς οι επιστήμονες διατροφής μπορούν να σας εξηγήσουν ότι σε άλλο μέρος του πεπτικού συστήματος γίνεται η διάσπαση και πέψη των υδατανθράκων και σε άλλο των πρωτεϊνών. Ο συνδυασμός τους δεν επιφέρει κάποιο μπλοκάρισμα του μεταβολισμού.
Σκεφθείτε ότι τόσα χρόνια οι πρόγονοί μας συνδυάζουν το κρέας και το κοτόπουλο με ζυμαρικό ή πατάτα. Αν όντως ο συνδυασμός τους οδηγεί σε αύξηση του βάρους δεν νομίζετε ότι θα το είχαμε μάθει; Συνδυάστε λοιπόν ελεύθερα κρέας με ζυμαρικό και αποφύγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις μονοφαγικές δίαιτες του τύπου «κρέας με λαχανικά».
Όταν κάποιος αποφασίσει να μειώσει το σωματικό του βάρος είναι σημαντικό να επισκεφθεί κάποιον διαιτολόγο-διατροφολόγο, καθώς θα τον αποτρέψει από λάθη που γίνονται όταν καταφεύγει μόνος του σε δίαιτες. Ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης από κάθε μέσο. Μόνο το ίντερνετ μάς δίνει ό,τι πληροφορία θέλουμε σε λίγα δευτερόλεπτα.
Πόσες φορές έχετε βρει κάποια δίαιτα στο διαδίκτυο και έχετε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να την ακολουθήσετε; Η δίαιτα, αν δεν είναι εξατομικευμένη, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα και επιτυχής. Μόνο ο διαιτολόγος θα αξιολογήσει το ιστορικό και την διατροφική σας κατάσταση και θα σας προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής κατάλληλο για τη δική σας περίπτωση.
Λάθη τα οποία γίνονται συχνά
Καταφυγή σε υποθερμιδικές δίαιτες: Διαιτολόγιο με χαμηλές θερμίδες θα οδηγήσει σε μείωση του σωματικού βάρους -το πόσο χαμηλές είναι σχετικό. Κάτω από 1.200 θερμίδες στην καθημερινή διατροφή, για κάποιον που χρειάζεται 2.000 θερμίδες οδηγεί σε έκπτωση της καλής λειτουργίας του μεταβολισμού, καθώς το άτομο δεν λαμβάνει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που χρειάζεται καθημερινά.
Έτσι ταλαιπωρείται ο οργανισμός και σε επόμενη προσπάθεια μείωσης του βάρους του αντιστέκεται και το άτομο χάνει όλο και πιο δύσκολα.
Καταφυγή σε σκευάσματα αδυνατίσματος: Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά «μαγικά» χάπια αδυνατίσματος που υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να μάθει κάποιος να διαχειρίζεται το σωματικό του βάρος μέσω της διατροφής και όχι με τεχνάσματα.
Αν επιλέξει τον πρώτο δρόμο, αφενός μεν θα στηρίζεται σε χάπια εφόρου ζωής, αφετέρου μπορεί να εμφανίσει άλλα προβλήματα- τα χάπια αυτά συχνά περιέχουν αυξημένη ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας του οργανισμού.
Κατανάλωση καθαρτικών ή πρόκληση εμετού: Η χρήση τέτοιων μεθόδων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό, όπως αφυδάτωση, διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας και στην περίπτωση του εμετού φλεγμονές στο γαστρεντερικό σωλήνα. Σε αυτήν τη περίπτωση μιλάμε για διατροφική διαταραχή και είναι σημαντική η άμεση συμβολή του ειδικού.
Μικρά tips που βοηθούν στην ομαλή απώλεια σωματικού βάρους
Αποφύγετε τις δίαιτες αστραπή: Το πιο σημαντικό στην απώλεια σωματικού βάρους είναι η αργή απώλεια. Όσο πιο αργή είναι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει κάποιος να μην ξαναπάρει αυτά τα κιλά. Γι’ αυτό μη περιμένετε την άνοιξη για να ξεκινήσετε διατροφή, κάντε το από το φθινόπωρο.
Συνδυάστε τη διατροφή με φυσική δραστηριότητα: Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να πάει στο γυμναστήριο για να αθληθεί. Υπάρχουν πολλά ομαδικά αθλήματα που συνδυάζουν την άσκηση με την κοινωνικοποίηση και την ευχαρίστηση. Ακόμη και στο σπίτι σας μπορείτε να αφιερώσετε μισή ώρα κάθε μέρα για να βάλετε μουσική και να χορέψετε. Θα ανεβάσει σίγουρα και τη διάθεσή σας!
Καταναλώστε συχνά γεύματα και αποφύγετε το τσιμπολόγημα: Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό, ώστε να «ξυπνήσετε» το μεταβολισμό σας και καταναλώστε ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες. Το τσιμπολόγημα, πέραν του ότι διαταράσσει το μεταβολισμό, οδηγεί στην κατανάλωση πολλών θερμίδων τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε ότι παίρνουμε.
Μη ξεχνάτε να τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά: Ο μεταβολισμός για να λειτουργήσει καλά, θέλει επάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Καλή ενυδάτωση: Λαμβάνετε καθημερινά επαρκή ποσότητα υγρών (νερό, χυμός, γάλα, τσάι, καφές), ώστε να αναπληρώνετε την απώλεια υγρών και να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Δώστε βάση στη μερίδα καθώς το μέγεθος… μετράει: Είναι σημαντικό να έχετε εικόνα του τι καταναλώνετε. Στο πιάτο σας προσπαθήστε να καλύπτετε το ½ με λαχανικά, το ¼ με πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο) και το υπόλοιπο ¼ με κάποιο ζυμαρικό ή πατάτα ή πουρέ. Απομακρύνετε το ταψί ή την κατσαρόλα από το τραπέζι για να αποφύγετε το κίνδυνο να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας.
«Και αύριο μέρα είναι!»: Κάθε φορά που θέλετε να φάτε περισσότερη ποσότητα ή να το παρακάνετε με την κατανάλωση γλυκών, να σκέφτεστε ότι και αύριο μέρα είναι! Το φαγητό και το γλυκό θα υπάρχει και αύριο, δεν είναι απαραίτητο να καταναλωθεί όλο σήμερα.
Πηγή: mednutrition.gr