Τα μυστικά της μακροζωίας

753AD0510A82312CE2539F714B54D1AB.jpg

  Θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια με υγεία; Πετάξτε τα ψηλοτάκουνα, αρχίστε να καταναλώνετε κατεψυγμένα φρούτα, αντί για φρέσκα και… γδυθείτε!

Αυτές και άλλες παρόμοιες συμβουλές δίνει μέσα στο νέο του βιβλίο (A Short Guide To A Long Life) ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο στον κόσμο, ο Dr David Agus.

Ο ίδιος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, υποστηρίζει ότι αυτές οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορεί να αυξήσουν δραματικά τα ποσοστά μακροζωίας.

Διαβάστε παρακάτω τι προτείνει ο Dr. Agus για εκείνους που θέλουν να ζήσουν… χρόνια πολλά:

Γδυθείτε και κοιταχτείτε μπροστά σε ένα καθρέφτη

Παρατηρήστε το γυμνό εαυτό σας μπροστά από έναν καθρέφτη, τόσο από την μπροστινή, όσο και από την πίσω πλευρά. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλή εικόνα του σώματός σας και θα μπορέσετε να εντοπίσετε πιθανές δυσμορφίες, ή σημάδια (π.χ. καρκίνος του δέρματος) αν και όταν παρουσιαστούν.

Κάθε τόσο ελέγχετε κάθε ίντσα του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών, των νυχιών και της στοματικής σας κοιλότητας.

Πετάξτε τα ψηλοτάκουνά σας

Οι φλεγμονές έχουν συνδεθεί με ορισμένες από τις πιο ανησυχητικές εκφυλιστικές νόσους, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του Alzheimer, τον καρκίνο, τα αυτοάνοσα νοσήματα, το διαβήτη και την επιταχυνόμενη γήρανση.

Τα άβολα παπούτσια προκαλούν περιττές φλεγμονές στα πόδια σας που μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρο το σύστημά σας.

Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να μειώσετε τις φλεγμονές στον οργανισμό σας, από το να φοράτε άνετα παπούτσια σε καθηρινή βάση.

Πιείτε καφέ/τσάι το πρωί

Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού με μέτρο έχει συνδεθεί –όπως αποδεικνύουν πολλές έρευνες-με θετικές επιδράσεις στην υγεία.

Να τρώτε την ίδια ώρα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το στρες, που βιώνει ο οργανισμός σας είναι να διατηρείτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα όλες τις ημέρες του χρόνου.

Αν στερήσετε, για παράδειγμα, από τον οργανισμό σας το φαγητό του την ώρα που το περιμένει το μεσημέρι, πέρα από το αίσθημα της πείνας που θα νιώσετε, θα τον υποβάλλετε σε μια διαδικασία στρες, με αποτέλεσμα να παραχθεί κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες), η οποία του «λέει» να κρατήσει το λίπος, για να διατηρήσει την ενέργειά του.

Αν λοιπόν δεν τρώτε, την ώρα που περιμένει ο οργανισμός σας να τραφεί, σαμποτάρετε μόνοι σας τις προσπάθειές σας να χάσετε, ή να διατηρήσετε το βάρος σας.

Σηκωθείτε όρθιοι

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που συνδέουν την καθιστική ζωή με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών ασθενειών και πρόωρο θάνατο.

Και μη νομίζετε ότι μία ώρα περπάτημα την ημέρα αρκεί, όταν περνάτε τις υπόλοιπες σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ.
Ακόμη κάθεστε;…

Μην καμπουριάζετε

Πέρα από προβλήματα στον αυχένα και την πλάτη, η κακή στάση του σώματος προκαλεί πονοκεφάλους, αρθρίτιδα, κακή κυκλοφορία, μυικούς πόνους, δυσκολία στην αναπνοή, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, κούραση, νευρολογικά προβλήματα και κακή φυσική κατάσταση γενικότερα.

Βάλτε την άσκηση (π.χ. πιλάτες) στη ζωή σας.

Πάρτε μια ασπιρίνη καθημερινά

Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας ασπιρίνης, όχι μόνο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, αλλά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι σε πολλές ασθένειες, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις της.

Μια δόση 75 milligrams ασπιρίνης την ημέρα, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κοινού κακοήθους καρκίνου στους πνεύμονες, το παχύ έντερο και τον προστάτη κατά 46%.

Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το γιατρό σας, καθώς υπάρχουν και παρενέργειες, όπως η αιμορραγία στο στομάχι.

Παγωμένα φρούτα και γιαούρτι

Πλέον μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας κάθε είδους φρούτων και λαχανικών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως πολλές φορές μέχρι αυτά να φτάσουν στα ράφια των σουπερμάρκετ από την ημέρα της συγκομιδής, έχουν χάσει όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζετε είναι ντόπια και φρέσκα, επιλέξτε τα κατεψυγμένα, καθώς τείνουν να συλλέγονται την κατάλληλη εποχή.

Αποφύγετε τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα

Αρκετές μελέτες σε δείγματα ανθρώπων μεγαλύτερα των 1.000 ατόμων τις περασμένες δεκαετίες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Επίσης, δε φαίνεται να προσφέρουν οφέλη στην υγεία. Ο οργανισμός δημιουργεί ελεύθερες ρίζες για να επιτεθεί στα «κακά» κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών. Αν εσείς μπλοκάρετε αυτή τη διαδικασία, παίρνοντας βιταμίνες –ειδικά όσες διαφημίζονται ως αντιοξειδωτικές- μπλοκάρετε τη φυσική ικανότητα του οργανισμού σας να ελέγξει τον… εαυτό του.

Κάντε παιδιά

Αν αποκτήσετε παιδιά έχετε περισσότερες πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο, συγκριτικά με όσους δεν έχουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανατροφή ενός παιδιού μας κρατά δραστήριους τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά.

Πιείτε ένα ποτηράκι κρασί

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κόκκινου κρασιού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

Αν είστε γυναίκα, μείνετε στο ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, ενώ αν είστε άντρας μπορείτε να βάλετε και δεύτερο…

Χαμογελάτε

Το χαμόγελο ενισχύει τη διάθεση και ενεργοποιεί την παραγωγή ενδορφινών και σερατονίνης, που μειώνουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *