Τα μπαχαρικά μειώνουν τη φλεγμονή

Ζήσης Ψάλλας

Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη σίτισης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες με 6 γραμμάρια ενός μείγματος μπαχαρικών, είχαν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν ένα γεύμα με λιγότερα ή καθόλου μπαχαρικά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μείγμα βασιλικού, φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι, κανέλα, κόλιανδρο, κύμινο, τζίντζερ, ρίγανη, μαϊντανό, κόκκινη πιπεριά, δεντρολίβανο, θυμάρι και κουρκουμά για τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φλεγμονή μπορεί να αυξηθεί όταν τρώμε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη. Αν και δεν είναι σαφές εάν αυτές οι βραχείες εκρήξεις -που ονομάζονται οξεία φλεγμονή- μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, η Rogers είπε ότι υποψιάζεται ότι μπορεί να αποτελούν έναν παράγοντα, ειδικά σε άτομα με περιττά κιλά.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές προσέλαβαν 12 άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών, υπέρβαρους ή παχύσαρκους, οι οποίοι είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η Ρότζερς είπε ότι το δείγμα επιλέχθηκε επειδή οι άνθρωποι με αυτά τα στοιχεία τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κακή υγεία.

Με τυχαία σειρά, κάθε συμμετέχων έτρωγε τρεις παραλλαγές ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες σε τρεις ξεχωριστές ημέρες: μία χωρίς μπαχαρικά, μία με 2 γραμμάρια μείγματος μπαχαρικών και μία με 6 γραμμάρια μείγματος μπαχαρικών. Οι ερευνητές λάμβαναν δείγματα αίματος πριν και μετά από κάθε γεύμα ανά μία ώρα για τέσσερις ώρες για τη μέτρηση των φλεγμονωδών δεικτών.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες μειώθηκαν μετά το γεύμα που περιείχε 6 γραμμάρια μπαχαρικών σε σύγκριση με το γεύμα που περιείχε 2 γραμμάρια μπαχαρικών ή καθόλου μπαχαρικά. 

Ενώ οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι ποια μπαχαρικά συμβάλλουν στο αποτέλεσμα ή ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο δημιουργείται το αποτέλεσμα, είπα ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν πως τα μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αντιστάθμιση της φλεγμονής που προκαλείται από τα γεύματα με πολλές θερμίδες -πολλούς υδατάνθρακες και λιπαρά.

Διαβάστε ακόμη...