Τα μοναχοπαίδια κινδυνεύουν από παχυσαρκία

 
Αυξημένο κίνδυνο πάνω από 50% να  γίνουν υπέρβαρα ή και παχύσαρκα αντιμετωπίζουν τα μοναχοπαίδια, σε σχέση με όσα παιδιά έχουν αδέρφια, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος IDEFICS, μελέτησαν περίπου 12.700 παιδιά ηλικίας δύο έως εννέα ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερα από 22 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό για την ηλικία και το ύψος τους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η παιδική παχυσαρκία γενικότερα είναι τριπλάσια στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος κ.α.) σε σχέση με τις βορειοευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.

Το πρόβλημα είναι πιο συχνό μεταξύ των παιδιών χωρίς αδέλφια κι αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβαίνει άσχετα από άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως το βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του, το φύλο, το βάρος των δύο γονιών του κ.α.

Οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, το πόσες ώρες βλέπει τηλεόραση ή παίζει στον υπολογιστή, καθώς και ο χρόνος που αφιερώνει για παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες εκτός σπιτιού, είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος του.

«Η μελέτη δείχνει ότι τα μοναχοπαίδια παίζουν λιγότερο συχνά έξω από το σπίτι τους και είναι πιο συνηθισμένο να έχουν τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά τους. Ακόμα, όμως, αν ληφθούν υπόψη τέτοιου είδους παράγοντες, παραμένει ισχυρή η σχέση ανάμεσα στα μοναχοπαίδια και στα παραπανίσια κιλά. Το να είναι κανείς μοναχοπαίδι, φαίνεται πως από μόνο του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για να γίνει υπέρβαρο», δήλωσε η ερευνήτρια Μόνικα Χουνσμπέργκερ της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του σουηδικού πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *