Τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν πως να περιγράψουν τον πονοκέφαλο

 
Τα μικρά παιδιά ενδεχομένως να μην γνωρίζουν ακόμη πώς να περιγράψουν τον πόνο και δεν μπορούν εύκολα να πουν στους γονείς τους ότι έχουν πονοκέφαλο.


Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μπέρτολντ Κολέτζκο του Ιδρύματος Υγείας του Παιδιού στο Μόναχο, τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν ούτε τις στοιχειώδεις πληροφορίες για τους πονοκεφάλους τους μέχρι να φτάσουν πέντε ετών.

Οι γονείς των μικρότερων παιδιών θα πρέπει να παρατηρούν αν βάζουν τα χέρια τους στο κεφάλι ή πάνω από τα μάτια τους.

Άλλες πιθανές ενδείξεις πονοκεφάλου είναι όταν τα παιδιά ανασηκώνουν τα φρύδια τους ή ανακατεύουν συνέχεια τα μαλλιά τους. Τα βρέφη που υποφέρουν από πονοκεφάλους είναι συχνά εκνευρισμένα, ανήσυχα και υπερβολικά ευαίσθητα όταν τα αγγίζεις, προσθέτει ο καθηγητής.

Προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία του πονοκεφάλου, το ίδρυμα συμβουλεύει τους γονείς να υποβάλλουν το παιδί τους σε ενδελεχείς εξετάσεις, να απαντούν οι ίδιοι σε λεπτομερές ερωτηματολόγιο των γιατρών και να κρατούν ένα ημερολόγιο των πονοκεφάλων του παιδιού.

Πιθανά αίτια πρόκλησης των πονοκεφάλων είναι οι εμπύρετες καταστάσεις, οι λοιμώξεις, όπως του λαιμού ή των αυτιών, η διάσειση ή η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ψυχολογικούς παράγοντες που ενδεχομένως να εμπλέκονται, όπως το στρες στο σχολείο ή μέσα στην οικογένεια.

Για να αποφύγουν τους πονοκεφάλους, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που θα περιλαμβάνει τακτικά γεύματα και ισορροπημένη διατροφή, να κοιμούνται αρκετά και να μην ξενυχτούν, να απολαμβάνουν καθαρό αέρα, να αθλούνται και να περνούν λιγότερη ώρα μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *