Τα μάτια σας… 14 το καλοκαίρι

Η ηλιακή ακτινοβολία «ενοχοποιείται» για σχηματισμό καταρράκτη και εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην τρίτη ηλικία

Επιβλαβής είναι η ηλιακή ακτινοβολία στην όραση. Η παρατεταμένη έκθεση των ματιών στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.


«Τα μάτια μας χρειάζονται προσοχή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι», σημειώνει ο χειρουργός ? οφθαλμίατρος, καθηγητής του Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιος ? Ιωάννης Κανελλόπουλος, για να εξηγήσει:

Η υπεριώδης ακτινοβολία προδιαθέτει συνήθως σε κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα. Προκαλεί, επίσης, προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, όπως είναι η ακτινική κεράτωση. Μπορεί να προκαλέσει κακοήθεις νεοπλασίες, όπως είναι το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα που είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο.

Υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος. Πρόκειται για μία πιο σπάνια, αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία, η οποία σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο. Είναι πιθανόν να εμφανιστεί, επίσης, στα βλέφαρα σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση και συνηθίζουν να εκτίθενται επί πολλές ώρες στον ήλιο.

Η ηλιακή ακτινοβολία «ενοχοποιείται» για σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, επίσης στην τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, για την προστασία των ματιών πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας πάνω από 15. Να είμαστε αρκετά προσεκτικοί για την ποιότητα και την καθαρότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούμε, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων ή ακόμα να μεταφέρουν και μικρόβια. Ενα ακόμη βασικό «όπλο» προστασίας για τα μάτια ?τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών… είναι τα σωστά γυαλιά ηλίου. Εκείνα, δηλαδή, που οι φακοί τους απορροφούν πλήρως την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι φορούν φακούς επαφής; Ο κ. Κανελλόπουλος εξηγεί:

«Πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι είναι απόλυτα ασφαλής. Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, να επισημάνουμε μερικές επιφυλάξεις, οι οποίες απευθύνονται ειδικά σε άτομα που είναι χρήστες φακών επαφής συγκεκριμένα στη θάλασσα».

Η χρήση φακών επαφής στη θάλασσα ?αναφέρει? δεν είναι επικίνδυνη. Μπορούν να φορεθούν στη θάλασσα με ασφάλεια. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα μάτια μέσα σ’ αυτή.

Η χρήση των φακών
Αν η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που εμφανίζει ο χρήστης των φακών είναι πολύ αυξημένοι, ενδέχεται να βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην έχει αρκετά καλή όραση για να συνεχίσει τη δραστηριότητά του ή για να μπορέσει να επιστρέψει στο ζητούμενο σημείο. Την παραλία.

Το νερό της θάλασσας, γενικά, δεν περιέχει σημαντικό αριθμό μικροβιακών σωματιδίων και δεν φέρει κίνδυνο για μολύνσεις, εκτός εάν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη παραλία ή πλαζ ως μη κατάλληλη για κολύμβηση.

Μετά τη χρήση τους σε θαλασσινό νερό και επειδή το θαλασσινό νερό περιέχει περισσότερο αλάτι από την επιφάνεια των δακρύων, αυτό αφυδατώνει τους φακούς επαφής και τους κάνει να αγκαλιάζουν πιο σφιχτά τον κερατοειδή. Αυτό φέρει έναν μικρό κίνδυνο του ότι αν αφαιρεθούν οι φακοί επαφής αμέσως μόλις βγούμε από τη θάλασσα, να προκληθεί κάποιο επιθηλιακό έλλειμμα στον κερατοειδή, κάποια δηλαδή «γρατσουνιά». Αυτό που πρέπει να προσέχουν όσοι φορούν φακούς επαφής είναι πως όταν βγαίνουν από τη θάλασσα πρέπει να μείνουν με τους φακούς τουλάχιστον για 10 έως 15 λεπτά, έτσι ώστε να επανέλθει η οσμωτική ισορροπία των φακών και των δακρύων.

Μυκητιάσεις κερατοειδούς

Αύξηση των μυκητιάσεων του κερατο­ειδούς παρατη­ρείται στην Ελλάδα την καλοκαιρινή περίοδο. Πρόκειται για πολύ σοβαρές μολύνσεις του κερατοειδούς, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε αντιβιοτική αγωγή και μπορεί να επιδεινωθούν με τη χρήση κορτιζόνης. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται καλύτερα εάν διαγνωστεί άμεσα.

Το κολύμπι βελτιώνει τις παθήσεις της όρασης

Βελτίωση των συμπτωμάτων παρατηρείται το καλοκαίρι σε ορισμένες παθήσεις του ματιού. Ατομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία, βλεφαρίτιδα και ροδόχρου ακμή έχουν καλύτερη όραση το καλοκαίρι, ειδικά εάν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Η βελτίωση είναι πολύ μεγαλύτερη εάν οι διακοπές τους συνδυαστούν με δίαιτα που δεν περιέχει λίπη και μπαχαρικά. Οι παράγοντες που ωφελούν είναι η μείωση του στρες, η κολύμβηση στο υγιεινό και υπεροσμωτικό περιβάλλον της θάλασσας και η διαφορά της θερμοκρασίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *