Τα λούτρινα ζωάκια απαλύνουν τα υπαρξιακά άγχη

43D3CD52CB23D8491DBC105290CB0E6D.jpg

  Δεν βρίσκουν μόνο τα μωρά και τα μικρά παιδιά παρηγοριά σε ένα λούτρινο κουκλάκι. Πολλοί ενήλικες δυσκολεύονται να αποχωριστούν ένα αγαπημένο τους λούτρινο παιχνίδι, ισχυριζόμενοι ότι τους κάνει να νιώθουν καλά, όταν δεν είναι καλά.

Με άλλα λόγια, ότι διαθέτουν «θεραπευτικές δυνάμεις».

Μάλιστα, το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει για πρώτη φορά και μια επιστημονική έρευνα.

Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να φιλοσοφήσουν σωστά τη ζωή τους και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την προοπτική του επικείμενου θανάτου τους ζώντας όσο πιο έντονα και ουσιωδώς μπορούν. Υπάρχουν κι εκείνοι όμως, που έχουν πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και δυσκολεύονται να διαχειριστούν όσα τους συμβαίνουν, γράφει η Daily Mail. Μάλιστα, θεωρούν τους εαυτούς τους και τις ζωές τους άνευ αξίας και κατά συνέπεια νιώθουν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση από τέτοιου είδους υπαρξιακές σκέψεις και αναζητήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα ολλανδών επιστημόνων, η επαφή ακόμη και με κάτι «άψυχο», όπως ένα λούτρινο παιχνίδι, μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με χαμηλή αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερο θάρρος την… θνησιμότητά τους.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο UV του Άμστερνταμ δημοσίευσαν σειρά μελετών στο επιστημονικό περιοδικό της Ένωσης Ψυχολογίας, Psychological Science, στις οποίες εξέτασαν την υπόθεση ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη δυσκολία το ενδεχόμενο του θανάτου τους και τη σημασία που αποδίδουν στην ίδια τους τη ζωή στη σχέση τους με άλλους ανθρώπους.

«Ακόμη και φευγαλέα και φαινομενικά ασήμαντα περιστατικά διαπροσωπικής επαφής, μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά με τις υπαρξιακές τους ανησυχίες» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Sander Koole.

«Είναι σημαντικό γιατί όλοι έχουμε τέτοιου είδους ανησυχίες και προσπαθούμε να βρούμε το νόημα της ζωής και της ύπαρξής μας» πρόσθεσε.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ακόμη και ένα άγγιγμα σε ένα άψυχο αντικείμενο –όπως τα λούτρινα κουκλάκια- μπορούν να απαλύνουν τους υπαρξιακούς φόβους. Η διαπροσωπική επαφή είναι τόσο ισχυρός μηχανικός, που ακόμη και αντικείμενα που προσομοιώνουν την επαφή με έναν άλλο άνθρωπο μπορεί να βοηθήσουν εκείνους που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση να νιώσουν σημαντικοί» συνέχισε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *