Τα «λουκέτα» στην Υγεία προβληματίζουν

BD8CF3C4CFE785C46297B4B9C18FE02E.jpg

  Πραγματικός αγώνας για να παραμείνει ανοιχτή η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης δίνεται καθημερινά από τους γιατρούς και το προσωπικό, αλλά και από τη διοίκηση του νοσοκομείου της Ξάνθης.

Το τελευταίο διάστημα, αναγνώστες, επικοινώνησαν με το XanthiPress.gr για να εκφράσουν την αγωνία τους γύρω από την επιβίωση της κλινικής, διαπιστώνοντας ως ασθενείς, τις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά και εν μέσω μιας γενικότερης φημολογίας που καλύπτει το χώρο της Υγείας.

Η πρώτη έρευνα αποδεικνύει ότι, πράγματι, υπάρχουν δυσκολίες και αυτές εντοπίζονται στη στελέχωση με γιατρούς. Στο οργανόγραμμα προβλέπονται θέσεις πέντε γιατρών αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο, η διευθύντρια της κλινικής και μια επικουρική γιατρός, η σύμβαση της οποίας λήγει σύντομα. Για την υποστήριξη του τμήματος γίνονται αποσπάσεις καρδιολόγων από άλλα γειτονικά νοσοκομεία (σήμερα υπάρχει ένας) ενώ για να εξυπηρετηθούν οι εφημερίες απασχολούνται και δύο ιδιώτες γιατροί με επαγγελματική δαπάνη (μπλοκάκι και φορολογία 60%).

Το υπουργείο τινάζει στον αέρα τις συμβάσεις με ιδιώτες

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι η πρόθεση του υπουργείου να μην αποδέχεται ως νόμιμες τις συμβάσεις με ιδιώτες, κάτι που αν προχωρήσει θα «τινάξει» στον αέρα το πρόγραμμα εφημεριών. Στο σημείο αυτό, επικεντρώνει η διοίκηση τις προσπάθειες για να διατηρήσει έστω τους δύο ιδιώτες, περνώντας το ζήτημα από το επιστημονικό συμβούλιο, γιατί διαφορετικά θα πρέπει οι δύο καρδιολόγοι που απομένουν στο Τμήμα να κάνουν από 10 εφημερίες!

Το πρόβλημα είναι σύνθετο καθώς προκηρύξεις για επικουρικούς γιατρούς γίνονται, αλλά το ενδιαφέρον είναι μηδενικό, γνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην Καρδιολογική Κλινική. Το τμήμα καταφέρνει να λειτουργεί οριακά με τις γιατρούς να έχουν αποποιηθεί τα ρεπό τους εδώ και δύο χρόνια ενώ τα εργασιακά δικαιώματά τους καταπατούνται εν γνώση τους.

Δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν απόλυτα τις ανάγκες οι λιγοστοί γιατροί

Η ασφαλής λειτουργία ενός τμήματος θα απαιτούσε την ύπαρξη έστω τεσσάρων γιατρών αφού σήμερα ένας καρδιολόγος πρέπει να βρίσκεται ταυτόχρονα σε τρία σημεία, υποστηρίζοντας τα τακτικά ιατρεία, τα εργαστήρια και τα επείγοντα περιστατικά. Έστω και με την αυτοθυσία του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, η Κλινική παραμένει ανοιχτή, αλλά τα προβλήματα είναι δεδομένο ότι απειλούν την ύπαρξή της και εντείνουν την ανησυχία του κόσμου. Άλλωστε η φύση της κλινικής είναι διαφορετική από κάθε άλλη και ο επείγον χαρακτήρας των περιστατικών που επιλαμβάνεται κρίσιμος για την επιβίωση πολλών πολιτών.

Πηγή: xanthipress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *