Τα λάθη που ευνούν την ανάπτυξη της ακμής

D5CCA56BD6278E91DDF09EA29E15B54A.jpg

  Σε κανέναν δεν αρέσει να έχει κάποιο σπυράκι στο πρόσωπο. Τα ενοχλητικά σημάδια της ακμής δεν περιορίζονται μόνο στους έφηβους, αλλά αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να κάνει πράγματα που ευνοούν την ανάπτυξη ακμής ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η βασική αιτία της ακμής είναι η άνοδος στα επίπεδα ανδρογόνου, μιας ορμόνης που αυξάνεται καθώς ο άνθρωπος περνάει από την παιδική ηλικία στην εφηβεία. Η ακμή επηρεάζει άντρες και γυναίκες, ωστόσο τα μεγαλύτερα ποσοστά ανδρογόνου στους άντρες τους καθιστούν πιο επιρρεπείς.

Η αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων κάνει τους αδένες ελαίων κάτω από το δέρμα σας να μεγαλώνουν και να παράγουν περισσότερα έλαια. Το υπερβολικό σμήγμα μπορεί να σπάσει τα κυτταρικά τοιχώματα στους πόρους του δέρματος, οδηγώντας σε ανάπτυξη βακτηρίων.

Η ακμή σταματάει συνήθως μετά το 30ό έτος της ηλικίας, ωστόσο αν δεν προσέχει κανείς μπορεί να προκαλέσει ο ίδιος τα δυσάρεστα σπυράκια της ακμής ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα συνηθέστερα λάθη

-Δεν πλένουμε το πρόσωπό μας όσο τακτικά χρειάζεται: Το σωστό είναι να πλένουμε το πρόσωπο δύο φορές την ημέρα.
-Σπάμε τα σπυράκια που εμφανίζονται: Με αυτό τον τρόπο ένα μέρος της μόλυνσης περνάει ακόμα πιο βαθιά στο δέρμα και αργότερα δημιουργεί νέα σπυράκια.

-Αγγίζουμε διαρκώς το πρόσωπό μας με τα χέρια: Το κάνουμε πολλές φορές ακόμα και ασυνείδητα. Τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με πολλές επιφάνειες που είναι γεμάτες βακτήρια.
-Δεν πλένουμε όσο συχνά χρειάζεται τα χέρια μας: Αντίθετα με το πρόσωπο, τα χέρια μπορούμε να τα πλένουμε πολύ πιο συχνά. Να πλένετε τα χέρια σας πάντα όταν πρόκειται να αγγίξετε το πρόσωπό σας, ακόμα και για να βάλετε λοσιόν ή κάποια κρέμα.

-Δεν καθαρίζουμε τα γυαλιά που φοράμε: Ειδικά το καλοκαίρι, τα γυαλιά ηλίου κρατούν στον σκελετό τους ιδρώτα και σκόνες. Επίσης πάντοτε τα γυαλιά συγκεντρώνουν κατάλοιπα σμήγματος και νεκρού δέρματος.

-Κοιμόμαστε με το μέικ-απ: Καθαρίστε το πρόσωπό σας προτού πέσετε για ύπνο.

-Υπερβολική έκθεση στον ήλιο: Προκαλεί αύξηση σμήγματος στην επιδερμίδα.

-Ξυριζόμαστε με ξυραφάκια που δεν κόβουν καλά: Στο ξύρισμα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Οι λεπίδες από το ξυραφάκι ή την ξυριστική μηχανή πρέπει να είναι όσο πιο κοφτερές γίνεται για να μην «τραβάνε» και πληγώνουν την επιδερμίδα, επιτρέποντας στα βακτήρια να εισέλθουν στις μικροσκοπικές πληγές.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *