Τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Ζήσης Ψάλλας

Οι ηλικιωμένοι που έχουν κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν σταθερά επίπεδα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology®, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Ενώ η μελέτη βρήκε μια σχέση, δεν αποδεικνύει ότι τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων προκαλούν άνοια.

«Απαιτούνται επειγόντως στρατηγικές πρόληψης για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις άνοιες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Suzette J. Bielinski, της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Οι συνήθεις έλεγχοι για τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων γίνονται ως μέρος της τυπικής ιατρικής περίθαλψης. Οι διακυμάνσεις αυτών των αποτελεσμάτων με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια, να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς για την ανάπτυξη άνοιας και τελικά να καθορίσουμε εάν η εξομάλυνση αυτών των διακυμάνσεων θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση του κινδύνου άνοιας».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για να εντοπίσουν 11.571 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που δεν είχαν διάγνωση νόσου Αλτσχάιμερ ή άνοιας. Οι ερευνητές εξέτασαν τις μετρήσεις των συμμετεχόντων της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της LDL και της HDL σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ημέρες, πέντε χρόνια πριν από την έναρξη της μελέτης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες με βάση το πόσο κυμαίνονταν οι μετρήσεις. Η χαμηλότερη ομάδα είχε τη μικρότερη διακύμανση και η υψηλότερη ομάδα είχε τη μεγαλύτερη διακύμανση. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 13 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 2.473 άτομα εμφάνισαν νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.

Μετά την προσαρμογή για μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της φυλής, της εκπαίδευσης και των θεραπειών μείωσης των λιπιδίων, οι ερευνητές βρήκαν για τη συνολική χοληστερόλη, ότι οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους της χαμηλότερης ομάδας. Από τα 2.311 άτομα στην υψηλότερη ομάδα, οι 515 εμφάνισαν άνοια σε σύγκριση με 483 από τα 2.311 άτομα της χαμηλότερης ομάδας. Για τα τριγλυκερίδια, τα άτομα στην υψηλότερη ομάδα είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο. Οι ερευνητές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ των διακυμάνσεων της LDL και της HDL και του αυξημένου κινδύνου άνοιας.

 

Διαβάστε ακόμη...