Τα κρούσματα άνοιας αναμένεται να υπερτριπλασιαστούν ως το 2050

 
Τα κρούσματα άνοιας, ενός συνδρόμου που προκαλείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναμένεται να διπλασιαστούν ως το 2030 και να υπερτριπλασιαστούν ως το 2050, όταν θα φτάσουν τα 115,4 εκατομμύρια στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Σήμερα, σχεδόν 35,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν προσβληθεί από άνοια, το εν γένει χρόνιο αυτό σύνδρομο που προκαλείται από διάφορες ασθένειες του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη, την κρίση, τη συμπεριφορά και την ικανότητα πραγματοποίησης των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία πρόκλησης της άνοιας (σε έως το 70% των περιπτώσεων), η οποία μπορεί επίσης να προκληθεί από αγγειακές νόσους.

«Οφείλουμε να ενεργήσουμε, οφείλουμε να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της οργάνωσης ADI (Alzheimer’s Disease International), Μαρκ Ουόρτμαν.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, την πρώτη για την άνοια, κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα εμφανίζεται σήμερα ένα νέο κρούσμα άνοιας στον κόσμο. Το 2050 αναμένεται να υπάρχει ένα νέο κρούσμα κάθε δευτερόλεπτο.

Η περίθαλψη και η φροντίδα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από άνοια στον κόσμο ξεπερνάει προς το παρόν σε κόστος τα 461 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος. Σε αυτό συνυπολογίζονται η περίθαλψη και τα προνοιακά επιδόματα, όπως και η μείωση ή η απώλεια των εισοδημάτων των ασθενών και των νοσηλευόμενων.

Μολονότι κρούσματα άνοιας υπάρχουν σε όλες τις χώρες, περισσότερα από τα μισά (58%) είναι σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπεράσει το 70% ως το 2050 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στις χώρες αυτές, κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Σέκχαρ Σαξένα, διευθυντής του τμήματος διανοητικής υγείας και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών στον ΠΟΥ.

«Αυτή είναι μια προειδοποίηση», σημείωσε, καλώντας τις χώρες με χαμηλά ή μέσα εισοδήματα να θέσουν σε εφαρμογή εθνικές πολιτικές για τη νόσο αυτή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνον 8 χώρες (Βρετανία, Αυστραλία, Δανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ολλανδία και Νορβηγία) έχουν ένα εθνικό πρόγραμμα κατά της άνοιας. Άλλες χώρες, όπως η Σουηδία ή η Γερμανία, έχουν επίσης εκδώσει συστάσεις.

Στην έκθεσή του ο οργανισμός συστήνει στις αρχές να υλοποιήσουν προγράμματα που να επικεντρώνονται κυρίως στον περιορισμό του στιγματισμού των ανθρώπων που προσβάλλονται από άνοια και στη χορήγηση ιατρικής φροντίδας καλύτερης ποιότητας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *