Τα καταστροφικά απότελέσματα των ακτινών UVA και UVB

E338FFB2B8E495C1E5C37A4B02E32BAC.jpg

  Εντάξει όλοι ξέρετε ότι οι ακτίνες UVA & UVB αναφέρονται στην υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί οι ίδιες να μην είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι, τα καταστροφικά τους αποτελέσματα όμως είναι.

Οι ακτίνες UVA & UVB είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα, τα ηλιακά εγκαύματα και τη φωτογήρανση. Όλοι όσοι λοιπόν «ξεροψήνεστε» στον ήλιο σκεφτείτε την εξής εικόνα – χωρίς να σοκαριστείτε:

Βγάλτε το συκώτι σας, ακουμπήστε το πάνω σ’ έναν πάγκο εργαστηρίου και βομβαρδίστε το με όλες τις τοξίνες προκαλώντας του υπερ-λειτουργία προκειμένου να ανταποκριθεί. Αυτό αναγκάζετε το δέρμα σας να κάνει κάθε φορά που εκτίθεστε χωρίς σωστή προστασία στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ας δούμε αναλυτικά την διαδικασία που συμβαίνει στο δέρμα σας ενώ εσείς κάνετε ηλιοθεραπεία.

Το δέρμα μας αποτελείται από 3 στρώματα: την επιδερμίδα ή εξωτερική στοιβάδα, το χόριο ή μεσαία στοιβάδα και το υποδόριο ή υπόγεια στοιβάδα.

Το πολύτιμο κολλαγόνο, η ελαστίνη και οι υπόλοιπες ίνες που υποστηρίζουν τη δομή του δέρματος βρίσκονται στο χόριο. Είναι αυτά που χαρίζουν στο δέρμα μας λεία και νεανική εμφάνιση. Όλα αυτά είναι λοιπόν που καταστρέφει η υπεριώδης ακτινοβολία.

Με ποιο τρόπο;

Οι ακτίνες UVB είναι κυρίως υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα, οι ακτίνες UVA όμως φτάνουν βαθύτερα στις στοιβάδες του δέρματος προκαλώντας τη φωτογήρανση. Όταν το δέρμα μας λοιπόν πλήττεται από τις ακτίνες UV τα κύτταρα στο χόριο υπερ-λειτουργούν για να παράγουν μελανίνη στην επιδερμίδα, για να μπλοκάρουν την ακτινοβολία από τη διείσδυση στις βαθιές στοιβάδες. Εισβάλλοντας οι ακτίνες UVA στις εσωτερικές στοιβάδες καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και προκαλούν αυξημένη παραγωγή ελαστίνης που στην προσπάθειά της να αναδομήσει το δέρμα δημιουργεί ρυτίδες, κηλίδες και σημάδια φωτογήρανσης.

Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της φωτογήρανσης είναι η πρόληψη. Η καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF 15 σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται λίγο ή εποχές με λιγότερο ήλιο και αντηλιακού με SPF 25 ή υψηλότερο σε περιοχές ευάλωτες σε φωτογήρανση όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη αλλά μπορεί να αντιστρέψει μερικά από τα σημάδια που ήδη έχετε αποκτήσει.

Ταυτόχρονα βέβαια θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στο ηλιακή ακτινοβολία. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος και καρκίνου του δέρματος.

Χρήση αντιηλιακού – Τελευταίες έρευνες

Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος θεωρεί το αντιηλιακό ένα ζωτικό μέρος στην προσπάθεια προστασίας από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον η χρήση του σωστού αντιηλιακού πρέπει να συνδυάζεται με σκιά, κατάλληλα ρούχα, γυαλιά και καπέλο.

Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει την αξία της καθημερινής χρήσης αντιηλιακού στην πρόληψη του μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος σύμφωνα με το τεύχος Ιουλίου του Journal of the American Medical Association.

Τον προηγούμενο μήνα άλλωστε έρευνα Πανεπιστημίου της Αυστραλίας έδειξε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν καθημερινά αντιηλιακό είχαν εμφάνισαν κατά 50% λιγότερα μελανώματα και κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονη γήρανση του δέρματος. (Δείτε το άρθρο)

Εσείς τι θα διαλέξετε; Ένα παροδικά μαυρισμένο σώμα με ανυπολόγιστες συνέπειες για το δέρμα σας ή μια υγιή και υπεύθυνη στάση απέναντι στον ήλιο;

Τα σωστά αντιηλιακά προϊόντα άλλωστε υπάρχουν και σας υπόσχονται ταυτόχρονα προστασία, αναδόμηση και αντιγήρανση. Μια κίνηση αρκεί.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *