Τα καστανά μάτια εμπνέουν εμπιστοσύνη

 
Για πρώτη φορά μία έρευνα επιχειρεί να συσχετίσει το χρώμα των ματιών του ανθρώπου με το σχήμα του προσώπου του, προκειμένου να διαπιστώσει την αξιοπιστία που εμπνέουμε στους γύρω μας.


Σύμφωνα με τους ερευνητές του Charles University στην Τσεχία, οι καστανομάτηδες φέρονται να εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από εκείνους που έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από μία ομάδα 238 εθελοντών να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες 40 ανδρών και 40 γυναικών. Οι άνδρες με γαλανά μάτια και λεπτό μακρύ πρόσωπο βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο αξιόπιστοι, ωστόσο, το ίδιο δεν φάνηκε να συμβαίνει με τα γυναικεία πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι έχουν γαλανά μάτια έχουν πιο γωνιώδη πρόσωπα, πιο μακρύ σαγόνι, πιο στενό στόμα, πιο μικρά μάτια και πιο απομακρυσμένα φρύδια. Αντίθετα, οι όσοι έχουν καστανά μάτια τείνουν να έχουν πιο μεγάλο στόμα, πιο πλατύ σαγόνι, μεγαλύτερη μύτη και πιο σμιχτά φρύδια.

«Δεν είναι τα καστανά μάτια που προκαλούν την αντίληψη της αξιοπιστίας. Είναι η μορφολογία του προσώπου που συνδέεται με τα καστανά μάτια», αναφέρεται στην έρευνα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLoS ONE.

fetcher_11.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *