Τα «καμπανάκια» της κατάθλιψης

398F64885A4094737B5EA7495C13FD19.jpg

  Ερευνητές από το Βερολίνο παρουσίασαν ένα νέο τεστ στο ίντερνετ που εντοπίζει εύκολα τα σημάδια της κατάθλιψης. Αν οι απαντήσεις είναι καταφατικές, ενδέχεται να χρειάζεται επίσκεψη σε έναν ειδικό.

Τα τελευταία χρόνια μπορεί κανείς να βρει σε διάφορες ιστοσελίδες ιατρικού ενδιαφέροντος τεστ που ανιχνεύουν τις πρώτες ενδείξεις της κατάθλιψης. Κατά κανόνα πρόκειται για 20 ερωτήσεις, με βάση ιατρικά και ψυχολογικά κριτήρια που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς. Οι ερωτήσεις εστιάζουν στην πρόσφατη ψυχολογική κατάσταση των ατόμων: αν νιώθουν διαρκώς στενοχώρια και ανησυχία, αν είναι απαισιόδοξοι, αν δεν έχουν όρεξη να δουν φίλους, αν νιώθουν ως επί το πλείστον δυσάρεστα συναισθήματα όπως ανασφάλεια, άγχος, ενοχές, απόρριψη, τάσεις αυτοκτονίας. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί έτσι να γίνει μία πρώτη, γρήγορη και ανέξοδη διάγνωση.

Το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη παρουσιάζει τώρα μια πιο απλοποιημένη λίστα ερωτήσεων, φτιαγμένη επίσης από ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές.

«Η ευκολία αυτού του νέου τεστ έγκειται στο ότι μας βοηθά να κάνουμε γρήγορη διάγνωση και να βοηθήσουμε άτομα που κρίνονται ευάλωτα στην κατάθλιψη να απευθυνθούν σε ειδικούς», λέει η Μίριαμ Γένι, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, στη Deutsche Welle.

Τα ερωτήματα είναι απλά:

-Θυμώσατε αυτή την εβδομάδα περισσότερο από ό,τι παλιότερα;

-Νιώσατε αυτή την εβδομάδα πιο απογοητευμένος/η ή αισθανθήκατε ότι μισείτε τον εαυτό σας;

-Ήσασταν πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον από ό,τι πριν;

-Είχατε την αίσθηση ότι είστε χαμένος;

-Εάν οι απαντήσεις είναι καταφατικές, χτυπάει ο κώδωνας του κινδύνου για την ισορροπημένη ψυχική υγεία. Και τότε είναι που οι ειδικοί μπορούν να κρίνουν ότι χρειάζεται ψυχολογική ή ακόμη και ιατρική περαιτέρω βοήθεια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *