Τα «καλά» βακτήρια μας προστατεύουν απο την ακμή

 
Έχεις καλά βακτήρια στο δέρμα σου; H πιθανότητα να αποκτήσεις ακμή εξαρτάται από το αν το «καλό» στέλεχος ενός συγκεκριμένου βακτηρίου ζει στο δέρμα σου, σύμφωνα με νέα μελέτη.


«Οι άνθρωποι ποτέ δεν φαντάστηκαν ότι πρέπει… να θέλουν να έχουν καλά βακτήρια στο δέρμα τους!» είπε η επικεφαλής της μελέτης Huiying Λι, βοηθός καθηγητής Μοριακής και Ιατρικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Κάποια βακτήρια θα πρέπει πραγματικά να τα αγαπάμε. Είναι η παρουσία βακτηρίων που πολεμούν την ακμή αυτή που βοηθάει κάποιους να ζουν χωρίς σπυράκια».

Η Λι και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα βακτηριακά στελέχη στα πρόσωπα των ανθρώπων χρησιμοποιώντας γονιδιωματική ανάλυση του DNA των μικροβίων. Ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την ακμή – Propionibacterium acnes ή αλλιώς βακτήρια P- είναι πιο περίπλοκα από ό, τι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Όταν μελετήθηκαν σε επίπεδο γονιδιώματος, τα βακτήρια P πράγματι αντιπροσώπευαν τρία διαφορετικά στελέχη. Άτομα με ακμή τείνουν να έχουν ένα ή δύο από τα στελέχη που σχετίζονται με την πάθηση, ενώ εκείνοι με υγιές δέρμα έχουν ένα καλό στέλεχος που φαίνεται να καταστρέφει τα βακτήρια που προσβάλλουν το δέρμα.

Το στέλεχος της ακμής που συνδέεται με το υγιές δέρμα δρα κατά τον ίδιο τρόπο που δρουν τα ζωντανά βακτήρια στο γιαούρτι για να βοηθήσουν την άμυνα του εντέρου από τα βλαβερά βακτήρια, υποστηρίζει η Δρ. Λι.

«Το επόμενο βήμα θα είναι να ανακαλύψουμε κατά πόσο μια προβιοτική κρέμα θα μπορούσε να μπλοκάρει τα βλαβερά βακτήρια πριν εισχωρήσουν στο δέρμα, προλαμβάνοντας τα σπυράκια πριν καν εμφανιστούν». Η Δρ. Λι ελπίζει να βρεθεί ο τρόπος να μεταμοσχεύονται τα «καλά» βακτήρια των ατόμων με υγιές δέρμα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακμής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Investigative Dermatology και το δείγμα ήταν 49 άτομα με ακμή και 52 με υγιές δέρμα, όλοι νέοι ηλικίας 22 ετών. Χρησιμοποιήθηκαν ταινίες καθαρισμού των πόρων του δέρματος έτσι ώστε να συλλέξουν τα μικρόβια των πόρων στην περιοχή της μύτης. Οι επιστήμονες ήθελαν να πάρουν δείγμα από τους πόρους γιατί «περιέχουν περισσότερα βακτήρια από ότι το δέμα» εξηγεί η Δρ.Λι. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν κάνει καμία θεραπεία ακμής στο παρελθόν. Οι ερευνητές εξέτασαν τη γενετική παραλλαγή των στελεχών του βακτηρίου P για να κατανοήσουν καλύτερα τον συνδυασμό των μικροβίων και των γονιδιωμάτων και πως αυτά αλληλεπιδρούν σε ένα δεδομένο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η έρευνα θα οδηγήσει τελικά σε μια πιο προσωποποιημένη ιατρική προσέγγιση, με εξειδικευμένες κρέμες σχεδιασμένες ώστε να ταιριάζουν με τα συγκεκριμένα στελέχη του κάθε δέρματος. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλά στελέχη κακών βακτηρίων και λίγα καλών, επομένως ο στόχος για αυτούς θα είναι να εξουδετερωθούν πρώτα τα κακά στελέχη και μετά να εφαρμοστούν τοπικά τα καλά στελέχη» εξηγεί η Δρ.Λι. Για όσους έχουν ένα συνδυασμό καλών και κακών στελεχών, τα προβιοτικά θα μπορούσαν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να προωθήσουν τα καλά στελέχη. Το κλειδί λοιπόν για ένα υγιές δέρμα βρίσκεται στην ισορροπία των στελεχών.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *