Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα προκαλούν «βιολογικές επιδράσεις»

D10C2516AC6AA81959C83CB7317ACAFC.jpg

  Η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορεί να προκαλέσει βιολογικές αλλαγές στο σώμα, όμως από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχει «αποδεδειγμένη επίδραση» στην υγεία, ανακοίνωσε η γαλλική Εθνική Υγειονομική Υπηρεσία (ANSES).

Αυτή η μελέτη της ANSES, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, βασίζεται σε περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνές επίπεδο από το 2009.

Τα συμπεράσματά της «δεν φανερώνουν κάποια αποδεδειγμένη υγειονομική επίδραση», όμως «καταδεικνύουν, με περιορισμένα επίπεδα απόδειξης, διάφορες βιολογικές επιδράσεις».

Ως βιολογική επίδραση ορίζεται μια αλλαγή του οργανισμού που δεν είναι παθολογική. «Η διαστολή ή η συστολή της κόρης του ματιού ανάλογα με το φωτισμό ή η αλλαγή του χρώματος της επιδερμίδας όταν εκτίθεται στον ήλιο είναι παραδείγματα βιολογικών επιδράσεων», εξηγεί ο Ντομινίκ Γκομπέρ, διευθυντής εκτίμησης κινδύνων στην ANSES.

Οι βιολογικές επιδράσεις που διαπιστώθηκαν στους ανθρώπους ή τα ζώα αφορούσαν τις γνωστικές λειτουργίες (για παράδειγμα τον προσανατολισμό), τον ύπνο (αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα) και την ανδρική γονιμότητα (αλλαγή των κυτταρικών παραμέτρων των σπερματοζωαρίων).

Η υπηρεσία αναφέρει όμως ότι δεν μπόρεσε «να διαπιστώσει κάποια αιτιακή σχέση ανάμεσα στις βιολογικές επιδράσεις που περιγράφονται στους ανθρώπους ή τα ζώα και σε ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία».

Σχετικά με την εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το 2009 και μετά, δείχνουν «έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους εντατικούς χρήστες του κινητού». Όμως ούτε εδώ αποδεικνύεται πως υπάρχει σχέση αιτιότητας, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει το Μάιο του 2011 ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να θεωρείται «ίσως καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Η ANSES συνιστά κατά συνέπεια να μειώσουμε την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ιδιαίτερα σ’ αυτά των κινητών τηλεφώνων, κυρίως των παιδιών και των εντατικών χρηστών.

Τα ερωτήματα για τις υγειονομικές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πολλαπλασιάζονται καθώς αναπτύσσονται ολοένα και ευρύτερα οι ασύρματες τεχνολογίες, κυρίως με την έλευση της 4G.

Αυτές οι νέες τεχνολογίες πιθανόν αυξάνουν την έκθεση του γενικού πληθυσμού, μέσω νέων κεραιών, ή των χρηστών, μέσω νέων εξοπλισμών («έξυπνα» τηλέφωνα τελευταίας γενιάς, ταμπλέτες…).

Για τον Ντομινίκ Γκομπέρ, διευθυντή εκτίμησης κινδύνων στην ANSES, ένας χρήστης χαρακτηρίζεται «εντατικός» όταν μιλάει στο κινητό περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *