Τα γονίδια ζουν για λίγο και μετά το θάνατο

genes1.medium.jpg

Εκατοντάδες γονίδια εξακολουθούν να εμφανίζουν σημάδια και μάλιστα έντονης δραστηριότητας δύο μέρες μετά τον θάνατο ενός ζωντανού οργανισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, τις εγκληματολογικές αναλύσεις για τον ακριβή προσδιορισμό της ώρας θανάτου, ακόμη και για τον ίδιο τον ορισμό της ζωής, καθώς σε έναν οργανισμό που έχει ιατρικά θεωρηθεί νεκρός, το DNA του μπορεί να είναι ενεργό για ένα χρονικό διάστημα ακόμη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Πίτερ Νομπλ και ‘Αλεξ Ποτσίτκοφ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τις προδημοσιεύσεις στο BioRxiv, σύμφωνα με το New Scientist, πειραματίσθηκαν με ποντίκια και ψάρια-ζέβρες.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τον βαθμό δραστηριότητας των γονιδίων των πειραματόζωων αμέσως μετά τον θάνατό τους. Διαπίστωσαν ότι 548 γονίδια των ψαριών και 515 γονίδια των τρωκτικών ήταν ενεργά έως 48 ώρες μετά τον θάνατο των ζώων, την ώρα που το υπόλοιπο DNA τους διαλυόταν. Μερικά από τα γονίδια που «αφυπνίζονται» μετά τον θάνατο, έχουν συσχετισθεί με τον καρκίνο και άλλα γονίδια με την ανάπτυξη του εμβρύου, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους είχαν δείξει ότι ορισμένα γονίδια είναι ενεργά τουλάχιστον 12 ώρες μετά τον θάνατο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *