Τα γαλακτοκομικά στη διατροφή των παιδιών

 
«Αν δεν πιεις το γάλα σου δεν θα πας πουθενά». Μια χιλιοειπωμένη φράση από μεγάλους και χιλιοακουσμένη από μικρούς… Πόσες φορές σαν γονείς έχετε καβγαδίσει πρωί πρωί με το παιδί σας για να πιει έστω ένα ποτήρι γάλα πριν φύγει για το σχολείο;


Η αλήθεια είναι ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα για να ξεκινήσει το παιδί την ημέρα του, αλλά και η καλύτερη ευκαιρία για κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Πόσα παιδιά όμως καταναλώνουν συστηματικά ένα σωστό πρωινό και καλύπτουν τις απαιτήσεις για την ηλικία τους σε θρεπτικά συστατικά;

Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί στις μέρες μας, εκτός από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας, είναι και το γεγονός ότι τα παιδιά δεν προσλαμβάνουν καθημερινά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα παιδιά έχουν ανεπαρκή πρόσληψη σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Α, C, D, E και K, σύμφωνα με τις αμερικάνικες διατροφικές συστάσεις του 2010, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, παρέχουν ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και βιταμίνη D- πέντεαπό τα βασικά θρεπτικά συστατικά στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις στη διατροφή των παιδιών.

Για να καλύψουν τα παιδιά τις συστάσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών, απαιτείται αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών πρέπει να καταναλώνουν 2 φλιτζάνια- μερίδες γαλακτοκομικών και τα παιδιά 9 ετών και πάνω 3 φλιτζάνια-μερίδες την ημέρα.

Το πρωινό είναι ένα γεύμα όπου μπορούμε να εξασφαλίσουμε την κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.Μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με την υγεία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων. Παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν την τάση να προσλαμβάνουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό.

Παράλληλα, όσα παιδιά παραλείπουν το πρωινό, έχουν λιγότερες πιθανότητες να καλύψουν τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που δημιουργεί η απουσία πρωινού με τα υπόλοιπα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, τα παιδιά που προσλαμβάνουν πρωινό βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, ενώ φαίνεται να έχουν και υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Ένα σωστό πρωινό πρέπει να καλύπτει το 1/4 της συνιστώμενηςη μερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) για θερμίδες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Α και C. Μερικές επιλογές για ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να είναι:

1 φλιτζάνι γάλα ή 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο
1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης, μαργαρίνη, τυρί, γαλοπούλα) και 1 φυσικό χυμό
1 φλιτζάνι γάλα με 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη, μέλι και 1 φρούτο
1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσ/νίκης και 1 φρούτο

Οι επιλογές σε γαλακτοκομικά καλό είναι να περιλαμβάνουν εκτός από γάλα, προϊόντα όπως τυρί και γιαούρτι. Σε αυτό το σημείο, οι γονείς ίσως αναρωτηθούν αν επιτρέπονται στη διατροφή του παιδιού τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού ή σοκολατούχο γάλα. Η παιδική παχυσαρκία είναι γεγονός ότι αυξάνεται ραγδαία και η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Ωστόσο, αρκετές μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι όταν καταργήθηκε το σοκολατούχο γάλα από τα σχολικά γεύματα, η κατανάλωση γάλακτος μειώθηκε κατά 35%. Φάνηκε επίσης, ότι τα θρεπτικά συστατικά που δεν προσλαμβάνονταν με τη μείωση της κατανάλωσης του γάλακτος είναι απαραίτητα και δεν ήταν εύκολο να αντικατασταθούν από άλλα τρόφιμα.

Στην πραγματικότητα, για να αναπληρωθούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά με την κατανάλωση άλλων τροφίμων,θα πρέπει να προστεθούν στη διατροφή συνολικά περισσότερες θερμίδες και λίπος. Όπως και το λευκό γάλα, έτσι και το σοκολατούχο, είναι μια πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης, φωσφόρου, ριβοφλαβίνης, καλίου, νιασίνης και βιταμινών Α, Β12 και D.

Βέβαια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνηθίσουν τα παιδιά να πίνουν το γάλα και να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς προσθήκες σακχάρων. Οι γονείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γευστικές προτιμήσεις του ατόμου καθιερώνονται από την παιδική ηλικία, οφείλουν να έχουν σαν προτεραιότητα την εκπαίδευση του παιδιού για υγιεινές επιλογές τροφίμων, περιορίζοντας γενικότερα τη ζάχαρη και εντάσσοντάς τη με μέτρο σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *