Τα φρούτα και τα λαχανικά σύμμαχοι μακροζωίας

7C91AD783C9AA89C49472FE07464FB11.jpg

  Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα μιας μελέτης, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με το προσδόκιμο επιβίωσης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εξετάστηκαν σε βάθος 13 χρόνων, σε διάστημα κατά το οποίο αξιολογήθηκε η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και η θνησιμότητα αυτών από όλες τις αιτίες.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η κατανάλωση λιγότερων από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως συσχετιζόταν με μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης και υψηλότερα ποσοστά θανάτου σε άνδρες και γυναίκες σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα ή περισσότερες. Μάλιστα, εκείνοι που δήλωναν ότι δεν κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά είχαν ένα προσδόκιμο επιβίωσης μικρότερο κατά 3 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τουλάχιστον 5 μερίδες.

Βέβαια, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επέτρεπε τον ισχυρισμό σχέσεων αιτιότητας καθώς και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την παρούσα συσχέτιση. Μάλιστα, τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ήταν πιθανότερο να είναι καπνιστές, να έχουν λιγότερα χρόνια εκπαίδευσης, να καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας, γλυκά snack και γαλακτοκομικά υψηλών λιπαρών. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Αναμφισβήτητα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να παίξει αντισταθμιστικό ρόλο στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και γευμάτων και να βελτιώσει την ποιότητα διατροφής παρατείνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *