Τα φρούτα και τα λαχανικά «χαρίζουν» χρόνια

 
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά και να ασκούνται από λίγο κάθε μέρα προκειμένου να είναι υγιείς και να διατηρούνται σε φόρμα.


Φαίνεται όμως ότι η παραπάνω συμβουλή απευθύνεται και στα «παιδιά» άνω των… 70! Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan και Johns Hopkins University κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που βρίσκονται κοντά στα 70 τους χρόνια και οι οποίες έτρωγαν πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ήταν πιο δραστήριες και ζούσαν περισσότερο, συγκριτικά με εκείνες που δεν τα είχαν εντάξει σε μεγάλες ποσότητες στο διατροφολόγιό τους.

Όσες ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής και ασκούνταν τακτικά είχαν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν επιπλέον πέντε χρόνια σε σχέση με τις υπόλοιπες, αναφέρεται στη μελέτη των επιστημόνων που δημοσιεύεται στο Journal of the American Geriatrics Society.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 713 γυναικών ηλικίας από 70 έως 79 χρονών.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr Emily Nicklett δήλωσε: «Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει τη θετική επίδραση της άσκησης και του υγιεινού τρόπου ζωής σε σχέση με τη μακροζωία, όμως αυτό που ξεχωρίζει αυτή την έρευνα είναι ότι αυτοί οι δύο παράγοντες εξετάστηκαν μαζί».

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των καροτενοειδών -ευεργετικές φυτικές χρωστικές που το σώμα μετατρέπει σε αντιοξειδωτικά- όπως η βήτα-καροτίνη, για να ελέγξουν την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών από τις συμμετέχουσες.

Όσο περισσότερα κατανάλωνε κανείς, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα επίπεδα καροτενοειδών στην κυκλοφορία του αίματος.

Στη συνέχεια μελετήθηκε η σωματική δραστηριότητα των γυναικών, οι οποίες απάντησαν σχετικά ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά ασκούνταν και πόσες θερμίδες έκαιγαν.

Το 11,5% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα πέθαναν μέσα σε πέντε χρόνια. Όσες επέζησαν είχα είχαν αυξημένα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα σε ποσοστό μέχρι και 12%, ενώ η σωματική τους δραστηριότητα ήταν επίσης αυξημένη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *