Τα επίπεδα χοληστερόλης μειώνονται στο δυτικό κόσμο

Ζήσης Ψάλλας

Τα επίπεδα χοληστερόλης μειώνονται στα δυτικά έθνη, αλλά ανεβαίνουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ιδιαίτερα στην Ασία. Η νέα μελέτη, έγινε από εκατοντάδες ερευνητές από όλο τον κόσμο, με επικεφαλής το Imperial College London και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 102,6 εκατομμύρια άτομα και εξέτασε τα επίπεδα χοληστερόλης σε 200 χώρες, σε μια χρονική περίοδο 39 ετών, από το 1980 έως το 2018.

Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το Wellcome Trust και το British Heart Foundation, βρήκε ότι η υψηλή χοληστερόλη ευθύνεται για περίπου 3,9 εκατομμύρια παγκόσμιους θανάτους. Οι μισοί από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν στην Ανατολική και Νότια Ασία.

Το σώμα χρειάζεται τη χοληστερόλη για τη δημιουργία υγιών κυττάρων, αλλά η μεγάλη ποσότητά της μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση πυροδοτώντας τη φλεγμονή μέσα στις αρτηρίες.

Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο αίμα σε διαφορετικά "οχήματα". Η (καλή) χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), η οποία θα πρέπει να είναι 1 mmol / L ή παραπάνω, πιστεύεται ότι έχει προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθαρίζοντας την περίσσεια της «κακής» χοληστερόλης.

Η «κακή» χοληστερόλη -αυτή που δεν περιλαμβάνει την HDL- θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη, περίπου 2 mmol / L. Μπορεί να εμποδίσει να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτός ο τύπος χοληστερόλης συνήθως αυξάνεται από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά μέσω της χρήσης στατινών.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης, ολικής και μη HDL, έχουν μειωθεί σε χώρες με υψηλό εισόδημα, ιδίως σε χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλασίας, ενώ αυξάνονται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ιδιαίτερα στην Ανατολική και Νότια Ασία. Η Κίνα, η οποία είχε μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης το 1980, είχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησής της κατά τη διάρκεια της 39χρονης περιόδου μελέτης.

Ο καθηγητής Majid Ezzati, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial, δήλωσε: "Για πρώτη φορά, τα υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης βρίσκονται εκτός του δυτικού κόσμου. Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει τώρα να τεθούν σε εφαρμογή ρυθμιστικές πολιτικές που αλλάζουν τις δίαιτες από κορεσμένα σε μη κορεσμένα λίπη και προετοιμάζουν συστήματα υγείας για τη θεραπεία όσων έχουν ανάγκη με αποτελεσματικά φάρμακα. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στη διάσωση εκατομμυρίων θανάτων από την υψηλή κακή χοληστερόλη σε αυτές τις περιοχές".

Διαβάστε ακόμη...