Τα ενδοθηλιακά κύτταρα παίζουν ρόλο στην πήξη του αίματος

Ζήσης Ψάλλας

Ο Δρ. Clay Cohen, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας και ογκολογίας στο Baylor College of Medicine, μελετά πώς τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων παίζουν ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες.

«Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη θρόμβου αίματος προέρχονται αποκλειστικά από το ήπαρ», είπε ο Cohen, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Αιμορροφιλίας και συνδιευθυντής της Κλινικής Νέων Γυναικών Αιμορραγικών Διαταραχών στο Αιματολογικό Κέντρο Παίδων του Τέξας. «Το εργαστήριό μας έχει αξιολογήσει εάν τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία σχηματίζουν την επένδυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, μπορούν επίσης να παράγουν πρωτεΐνες πήξης».

Η θρομβίνη, ένα ένζυμο στο αίμα, είναι το κλειδί για τη διαδικασία της πήξης. Ο Cohen περιγράφει τα βήματα για την κατασκευή της θρομβίνης ως ένα σύστημα ντόμινο, ένα καταρράκτη βημάτων που ενεργοποιείται με τη σειρά από την ενεργοποίηση διαφορετικών πρωτεϊνών.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, ο Cohen και οι συνεργάτες του του Πανεπιστημίου Rice εξέτασαν το πρώτο μισό της διαδικασίας, δείχνοντας την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται παράγοντας πήξης Χ.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, οι ίδιοι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα διευκολύνουν το υπόλοιπο της διαδικασίας παραγωγής θρομβίνης χωρίς βοήθεια από εξωτερικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται στο ήπαρ.

«Δείξαμε ότι όχι μόνο τα ενδοθηλιακά κύτταρα παράγουν όλες τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για να συμβεί το φαινόμενο ντόμινο, αλλά επιτρέπουν στο φαινόμενο να συμβεί στις επιφάνειές τους», είπε ο Cohen.

Ο Cohen και η ομάδα του μέτρησαν τη δραστηριότητα της θρομβίνης σε καλλιέργειες ενδοθηλιακών κυττάρων και ινοβλαστών, έναν τύπο κυττάρου που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό. Και οι δύο τύποι κυττάρων έδειξαν δραστηριότητα θρομβίνης στην κυτταρική επιφάνεια, με την ισχυρότερη να εμφανίζεται σε καλλιέργειες ενδοθηλιακών κυττάρων.

«Το αγγειακό τοίχωμα και τα ενδοθηλιακά κύτταρα θεωρούνται σημαντικά για την πρόληψη των θρόμβων αίματος. Εάν τα αγγεία σας προσπαθούν να δημιουργήσουν θρόμβους αίματος, το αίμα δεν πρόκειται να ρέει κανονικά», είπε ο Cohen. «Τα ευρήματά μας ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα παίζουν ρόλο στο σχηματισμό θρόμβων αίματος, αλλάζουν τώρα τον τρόπο που σκεφτόμαστε για πώς αναπτύσσονται οι θρόμβοι αίματος και το πώς να τους αντιμετωπίσουμε και να τους αποτρέψουμε».

Διαβάστε ακόμη...