Τα εμβόλια δεν εμποδίζουν πάντα τη μόλυνση

Ζήσης Ψάλλας

Μερικά εμβόλια σας εμποδίζουν να έχετε μια συμπτωματική ασθένεια, και άλλα κάνουν κάτι περισσότερο, σας εμποδίζουν να μολυνθείτε. Το τελευταίο είναι γνωστό ως «αποστειρωτική ανοσία». 

Τα πρώτα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 που έχουν λάβει άδεια έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση της νόσου. Παρ' όλα αυτά, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν αυτά τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν αποστειρωτική ανοσία.

Είναι γενικά κατανοητό ότι απαιτείται ένας συγκεκριμένος τύπος αντισώματος γνωστός ως «εξουδετερωτικό αντίσωμα» για την αποστειρωτική ανοσία. Αυτά τα αντισώματα εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα και αποτρέπουν κάθε αντιγραφή. Ωστόσο, ο ιός πρέπει να είναι πανομοιότυπος με τον ιό του εμβολίου.

Ευτυχώς, οι ανοσολογικές αντιδράσεις μας στα εμβόλια περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά κύτταρα και συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα κι αν η απόκριση αντισωμάτων δεν είναι η βέλτιστη, άλλες πτυχές της ανοσοποιητικής μνήμης μπορούν να ξεκινήσουν όταν εισβάλλει ο ιός. Αυτά περιλαμβάνουν τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα και τα μη εξουδετερωτικά αντισώματα. Η αναπαραγωγή του ιού θα επιβραδυνθεί και κατά συνέπεια θα μειωθεί η ασθένεια.

Αυτό το γνωρίζουμε από τα εμβόλια της γρίπης. Αυτά τα εμβόλια συνήθως προκαλούν προστασία από ασθένειες, αλλά όχι απαραίτητα προστασία από τη μόλυνση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα διαφορετικά στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν -μια κατάσταση που μπορεί επίσης να συμβεί με τον SARS-CoV-2. Είναι καθησυχαστικό να σημειωθεί ότι τα εμβόλια της γρίπης, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν αποστειρωτική ανοσία, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τον έλεγχο του ιού.

Ελλείψει αποστειρωτικής ανοσίας, τι επίδραση μπορεί να έχουν τα εμβόλια SARS-CoV-2 στην εξάπλωση ενός ιού στον πληθυσμό; Εάν είναι πιθανές ασυμπτωματικές λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό, υπάρχει η ανησυχία ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορεί να συνεχίσει να μολύνει πολλούς ανθρώπους όπως και πριν. Είναι αυτό δυνατόν;

Τα ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα συνήθως παράγουν τον ιό σε χαμηλότερα επίπεδα. Αν και δεν υπάρχει μια συνεπής σχέση, περισσότερος ιός ισοδυναμεί με περισσότερη ασθένεια. Επομένως, τα εμβολιασμένα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν αρκετή ποσότητα του ιού για να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι άνθρωποι που μολύνονται πρόκειται να μεταδώσουν λιγότερη ποσότητα ιού στο επόμενο ευαίσθητο άτομο. 

Διαβάστε ακόμη...