Τα έμβρυα… χασμουριούνται μέσα στη μήτρα!

 
Τα έμβρυα όχι μόνο έχουν λόξυγγα, καταπίνουν ή τεντώνονται μέσα στη μήτρα της μητέρας τους, αλλά, όπως ανακαλύπτεται τώρα, χασμουριούνται κιόλας!


Μέχρι σήμερα υπήρχε επιστημονική διαφωνία για το εάν τα αγέννητα μωρά χασμουριούνται ή απλώς ανοίγουν το στόμα τους, αλλά η νέα έρευνα έρχεται να βεβαιώσει ότι πολύ συχνά ισχύει το πρώτο.

Οι ερευνητές των βρετανικών πανεπιστημίων του Ντέραμ και του Λάνκαστερ, με επικεφαλής τη ψυχολόγο Νάτζα Ράισλαντ, μελέτησαν υπέρηχους εμβρύων που βρίσκονταν μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και τα δύο φύλα χασμουριούνται συχνά, ενώ μετά την 28η εβδομάδα παρατηρείται σταθερή μείωση του χασμουρητού.

Με βάση τη διάρκεια που το έμβρυο κρατά ανοιχτό το στόμα του μέσα στη μήτρα και πόσο αργά το ανοίγει, εκτιμάται ότι πάνω από τις μισές φορές χασμουριέται. Αν και η λειτουργία και η σημασία του χασμουρητού παραμένουν άγνωστες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με την ανάπτυξη του παιδιού και έτσι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα δείκτη για την υγεία του εμβρύου.

«Αντίθετα με μας, τα έμβρυα δεν “κολλάνε” το χασμουρητό από άλλους, ούτε χασμουριούνται επειδή νυστάζουν. Μάλλον, η συχνότητα του χασμουρητού τους στη μήτρα σχετίζεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την κύηση», δήλωσε η Ράισλαντ, αν και, όπως είπε, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *