Τα εισπνεόμενα τοξικά σωματίδια κατευθύνονται από τους πνεύμονες στον εγκέφαλο

Ζήσης Ψάλλας

Η αναπνοή σε μολυσμένο αέρα θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά τοξικών σωματιδίων από τους πνεύμονες στον εγκέφαλο, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος -συμβάλλοντας δυνητικά σε εγκεφαλικές διαταραχές και νευρολογικές βλάβες, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Διεθνής ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ερευνητικά ιδρύματα στην Κίνα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό PNAS.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πιθανή άμεση οδό που χρησιμοποιείται από διάφορα εισπνεόμενα λεπτά σωματίδια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος με ενδείξεις ότι, από τη στιγμή που βρίσκονται εκεί, τα σωματίδια παραμένουν περισσότερο στον εγκέφαλο από ό,τι σε άλλα κύρια μεταβολικά όργανα.

Εντόπισαν διάφορα λεπτά σωματίδια σε ανθρώπινα εγκεφαλονωτιαία υγρά που ελήφθησαν από ασθενείς που είχαν παρουσιάσει εγκεφαλικές διαταραχές -αποκαλύπτοντας μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές ουσίες που καταλήγουν στον εγκέφαλο.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Iseult Lynch, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σχολίασε ότι υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις των λεπτών σωματιδίων του αέρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. «Αυτή η εργασία ρίχνει νέο φως στη σχέση μεταξύ της εισπνοής σωματιδίων και του τρόπου με τον οποίο αυτά στη συνέχεια μετακινούνται στο σώμα».

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι έως και οκτώ φορές ο αριθμός των λεπτών σωματιδίων μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο ταξιδεύοντας, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, από τους πνεύμονες από ό,τι περνούν απευθείας από τη μύτη -προσθέτοντας νέα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιβλαβών επιπτώσεων τέτοιων σωματιδίων. στον εγκέφαλο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα κοκτέιλ πολλών τοξικών συστατικών, αλλά τα σωματίδια PM (και ειδικά τα λεπτά σωματίδια όπως τα PM2,5 και PM0,1), είναι τα πιο ανησυχητικά όσον αφορά την πρόκληση επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία. Τα εξαιρετικά λεπτά σωματίδια είναι σε θέση να διαφύγουν από τα προστατευτικά συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων φρουρών του ανοσοποιητικού συστήματος και των βιολογικών φραγμών.

Τα ευρήματα προσφέρουν νέα στοιχεία για την απόδειξη των κινδύνων από τη σωματιδιακή ρύπανση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη μηχανική του τρόπου με τον οποίο τα εισπνεόμενα λεπτά σωματίδια του περιβάλλοντος φτάνουν στον εγκέφαλο.

Διαβάστε ακόμη...