Τα εγκαύματα σχετίζονται με καρδιακές προσβολές αργότερα

Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε πρόσφατα μελέτες που δείχνουν ότι τα εγκαύματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα απίθανο όργανο, την καρδιά. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαμβάνουν καρδιακές αποφράξεις, εγκεφαλικά επεισόδια και προβλήματα αρτηριών και αορτής.

Ακόμη και μικρά εγκαύματα που καλύπτουν λιγότερο από το 10% του σώματος αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Αλλά γιατί ένα έγκαυμα, ας πούμε στο χέρι, θα επηρεάσει την καρδιά σας έως και 30 χρόνια αργότερα;

Τα αιμοπετάλια μπορεί να είναι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Ενώ τα εγκαύματα συνήθως δεν αιμορραγούν, ένα κρίσιμο μέρος της επούλωσης πληγών περιλαμβάνει τη στένωση των κοντινών αιμοφόρων αγγείων. Κλείνοντας τα αγγεία, το σώμα μπορεί να απομονώσει τις κατεστραμμένες περιοχές για επισκευή. Τα αιμοπετάλια εκτελούν πολλές εργασίες σε αυτή τη διαδικασία.

Πώς βοηθούν τα αιμοπετάλια στα εγκαύματα; Λίγο μετά το έγκαυμα, τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία απελευθερώνουν πρωτεΐνες που δεσμεύουν τα κοντινά αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια και τα αιμοφόρα αγγεία στη συνέχεια προκαλούν φλεγμονή. Αυτό προσελκύει τα μονοκύτταρα -έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μονοκύτταρα προσκολλώνται στα αιμοπετάλια και τα χρησιμοποιούν για να περάσουν από το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων για να γίνουν αφρώδη κύτταρα, δημιουργώντας αθηρωματική πλάκα. Η συσσώρευση πλάκας είναι ένα πρόβλημα με τις καρδιακές παθήσεις.

Μια θεωρία είναι ότι η διακοπή της ροής του αίματος μετά από ένα έγκαυμα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα αιμοπετάλια και να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας με την πάροδο των ετών. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι ουλές στο μυελό των οστών οδηγούν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στο σχηματισμό αιμοπεταλίων. Όπως τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια σχηματίζονται στο μυελό των οστών.

Ο πόνος μπορεί επίσης να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις. Οι επιζώντες από εγκαύματα μπορεί να βιώσουν μακροχρόνιο στρες, πόνο και ψυχολογικό τραύμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει ευάλωτους σε άλλες ασθένειες.Οι ερευνητές δοκιμάζουν αυτή τη θεωρία σε μοντέλα ποντικών και κλινικές δοκιμές με εγκαύματα σε εξωτερικούς ασθενείς. Αλλά η έρευνα είναι δύσκολη γιατί τα αιμοπετάλια πήζουν όταν φεύγουν από το σώμα. 

Διαβάστε ακόμη...