Πάνω από ένας στους τρεις (το 36%) τα αλλάζουν κάθε δεκαπέντε ημέρες, ενώ το 17% μόλις μία φορά το μήνα ή και σπανιότερα ακόμα.
Μεταξύ αυτών, δε, είναι και κάποιοι (σχεδόν το 1%) που λένε ότι τα αλλάζουν μία φορά τον… χρόνο.
Και αν νομίζετε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που αλλάζουν τα σεντόνια συχνότερα, τότε κάνετε λάθος.
Περισσότερες από τις μισές εθελόντριες είπαν ότι δεν αλλάζουν τα σεντόνια τους κάθε εβδομάδα, ενώ το 12% δήλωσαν πως τα αλλάζουν μόνο μία φορά το μήνα. Αντίστοιχα στους άντρες, το 40% δήλωσαν πως τα αλλάζουν κάθε εβδομάδα, ενώ το 8% είπαν πως τα αλλάζουν ακόμα πιο συχνά.
Η αραιή αλλαγή των σεντονιών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και μπορεί να αποβεί άκρως επιβαρυντική.
Τα βρώμικα σεντόνια, όμως, μπορεί αν επιδεινώσουν ορισμένα προβλήματα υγείας, κατά τον δρα Άνταμ Φοξ, παιδοαλλεργιολόγο στο νοσοκομείο St’ Thomas του Λονδίνου.
«Περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας, γεμίζοντάς το με διάφορα απορρίμματα. Καθημερινά, το σώμα μας απορρίπτει εκατομμύρια δερματικά κύτταρα, πολλά από τα οποία πέφτουν από την τριβή του σώματος με τα κλινοσκεπάσματα και έτσι καταλήγουν ανάμεσα στα σεντόνια μας».
«Επιπλέον», συνεχίζει ο Φοξ, το σώμα μας παράγει διαρκώς ιδρώτα και σμήγμα (λίπος) που επίσης καταλήγουν στα σεντόνια.
«Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πάνω στο κρεβάτι μας ένα μικροπεριβάλλον, το οποίο βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικό τα ακάρεα της οικιακής σκόνης».
Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά έντομα τα οποία παράγουν περιττώματα γεμάτα αλλεργιογόνα, που προκαλούν πολλά δεινά στους ανθρώπους.
Όταν, λ.χ., τα εισπνεύσει ένας ευαίσθητος άνθρωπος, μπορεί να εκδηλώσει κρίση άσθματος και αλλεργική ρινίτιδα, ενώ όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα.