Ζήσης Ψάλλας
Οι επιστήμονες του Joslin Diabetes Center ανακάλυψαν τώρα ότι ορισμένα οφέλη της αερόβιας άσκησης μπορεί να μετριαστούν από τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δύο μοντέλα ποντικιών που αντικατοπτρίζουν τις κύριες αιτίες της υπεργλυκαιμίας στους ανθρώπους. Μια ομάδα ποντικών κατανάλωνε μια δυτική διατροφή, υψηλή σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, η οποία προκάλεσε κάποια αύξηση βάρους εκτός από την υπεργλυκαιμία. Η άλλη ομάδα τροποποιήθηκε για να παράγει λιγότερη ινσουλίνη, η οποία προκάλεσε παρόμοιες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος όπως η δυτική δίαιτα, παρότι τα ποντίκια κατανάλωναν μια δίαιτα χαμηλότερη σε ζάχαρη και λίπος και διατήρησαν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολλο άσκησης στο οποίο έτρεχαν με τροχούς στα κλουβιά τους για να ενισχύσουν την αερόβια φυσική τους κατάσταση.
Και στις δύο υπεργλυκαιμικές ομάδες, τα ζώα έτρεξαν περίπου 500 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της μελέτης, αλλά, κατά μέσο όρο, απέτυχαν να βελτιώσουν την ικανότητα αερόβιας άσκησης σε σύγκριση με τα ποντίκια που είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, είπε η Lessard. Εξετάζοντας λεπτομερέστερα τους σκελετικούς μυς σε αυτά τα ποντίκια, οι ερευνητές είδαν ότι οι μυς δεν προσαρμόζονταν στην αερόβια πρόκληση κανονικά.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αποτρέψουν την αναδιαμόρφωση των μυών, εν μέρει, τροποποιώντας τις πρωτεΐνες της «εξωκυτταρικής μήτρας» στο χώρο μεταξύ των μυϊκών κυττάρων, όπου σχηματίζονται τα αιμοφόρα αγγεία.
Μετά από αυτά τα ευρήματα στα ζώα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σε κλινικές δοκιμές με νεαρούς ενήλικες ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ως απόκριση στην πρόσληψη γλυκόζης -κατάσταση γνωστή ως μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη- παρουσίασαν χαμηλότερη ικανότητα αερόβιας άσκησης.
Συνολικά, η μελέτη προτείνει διάφορες προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με χρόνια υπεργλυκαιμία να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας. Το ένα είναι να υιοθετήσετε μια δίαιτα σχεδιασμένη για να διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χαμηλά. Ένα άλλο είναι να λαμβάνετε τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός για το διαβήτη και τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικό εύρος.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό στο Nature.