Τα αβοκάντο μπορούν να βελτιώσουν το προφίλ του κοιλιακού λίπους

Ζήσης Ψάλλας

Εκατόν πέντε ενήλικες με παραπανίσια κιλά συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που παρείχε ένα καθορισμένο γεύμα την ημέρα για 12 εβδομάδες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο ως μέρος του καθημερινού τους γεύματος είχαν μείωση του βαθύτερου σπλαχνικού κοιλιακού λίπους. 

Με επικεφαλής τον Naiman Khan, καθηγητή κινησιολογίας και υγείας της κοινότητας στο Ιλινόις, οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη τους, στο Journal of Nutrition.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε γεύματα που περιείχαν φρέσκο ​​αβοκάντο, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε γεύματα που είχαν σχεδόν τα ίδια συστατικά και παρόμοιες θερμίδες αλλά χωρίς αβοκάντο. Στην αρχή και στο τέλος των 12 εβδομάδων, οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στη γλυκόζη -ένα μέτρο μεταβολισμού και δείκτη διαβήτη.

Οι γυναίκες συμμετέχουσες που κατανάλωναν ένα αβοκάντο την ημέρα ως μέρος του γεύματός τους είχαν μείωση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και παρουσίασαν μείωση της αναλογίας σπλαχνικού λίπους προς υποδόριο λίπος, υποδεικνύοντας μια αναδιανομή λίπους μακριά από τα εσωτερικά όργανα. Ωστόσο, η κατανομή λίπους στους άνδρες δεν άλλαξε. 

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν να διεξαγάγουν μια μελέτη παρακολούθησης που θα παρέχει στους συμμετέχοντες όλα τα καθημερινά γεύματα και θα εξετάσουν πρόσθετους δείκτες για την υγεία του εντέρου και τη σωματική υγεία για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μεταβολικών επιδράσεων της κατανάλωσης αβοκάντο και να καθορίσουν εάν η διαφορά παραμένει μεταξύ των δύο φύλων.

Η έρευνά μας όχι μόνο ρίχνει ένα πολύτιμο φως στα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο στους διαφορετικούς τύπους κατανομής λίπους, αλλά παρέχει τα θεμέλια για να διεξάγουμε περαιτέρω εργασία για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο του αβοκάντο στο σωματικό λίπος και την υγεία, είπαν οι ερευνητές. 

Διαβάστε ακόμη...