Τα άτομα με καρδιοπάθεια πρέπει να ασκούνται;

Ζήσης Ψάλλας

Μπορεί να φαίνεται ότι ένα σταθερό πρόγραμμα ξεκούρασης και χαλάρωσης είναι η καλύτερη πορεία για κάποιον με καρδιακή νόσο, αλλά το να παραμένει ενεργός σωματικά είναι απαραίτητο για την καρδιά και τη γενική υγεία. Ο Elijah Behr, καρδιολόγος στη Mayo Clinic Healthcare στο Λονδίνο, εξηγεί γιατί και πώς ακόμη και άτομα των οποίων οι παθήσεις τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής μπορούν να ασκούνται με ασφάλεια.

«Ακόμη και σε ασθενείς με αρκετά κατεστραμμένες καρδιές που προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια, η άσκηση μπορεί να είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», λέει ο Behr. Υπάρχει μια προειδοποίηση: Αυτό πρέπει να είναι εντός λογικής και πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της υποκείμενης πάθησης.

Τι πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι όταν ασκούνται με καρδιακή πάθηση;

Η υποκείμενη καρδιακή πάθηση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την ανάπτυξη ενός σχεδίου άσκησης. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος πάσχει από στεφανιαία νόσο, που σημαίνει απόφραξη των αρτηριών λόγω αθηρωματικής πλάκας [ενδεχομένως λόγω υπερβολικής χοληστερόλης] τότε η  άσκηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος και να αυξήσει τον κίνδυνο από την υποκείμενη πάθηση», λέει ο Behr. «Από την άλλη, ασθενείς με παθήσεις που δεν επιδεινώνονται από την άσκηση, όπως κάποια προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό, μπορούν να ασκούνται όσο θέλουν».

Τι είδους άσκηση συνιστάται; Αποκλείει το cardio;

Οι ασθενείς μπορούν να κάνουν καρδιαγγειακή άσκηση και πράγματι αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό για την υγεία τους και την πρόγνωσή τους. Ωστόσο, η ένταση και η περίοδος της άσκησης πρέπει να προσαρμόζονται στην πάθησής τους, λέει ο Behr. Σε γενικές γραμμές, εάν η κατάσταση επηρεάζεται αρνητικά από την άσκηση, τα αθλήματα υψηλής έντασης, αντοχής ή ανταγωνιστικότητας καλό είναι να αποφεύγονται και να συνιστάται εξατομικευμένη προσέγγιση από καρδιολόγο, προσθέτει.

Ποιες είναι οι ενέργειες για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής κατά την άσκηση; Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Η αποφυγή της υπερβολικά έντονης ή παρατεταμένης άσκησης ή των ανταγωνιστικών αθλημάτων είναι συνήθως το κλειδί για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου με παράλληλη μεγιστοποίηση του οφέλους από την άσκηση σε ασθενείς με παθήσεις που τους θέτουν σε κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, λέει ο Behr. Εάν οι ασθενείς έχουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών ή ζάλη κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, συμβουλεύει.

Διαβάστε ακόμη...