Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ανταποκρίνονται διαφορετικά στην άσκηση

Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν συνήθως μια απορρυθμισμένη φλεγμονώδη απόκριση σε πολλαπλούς ιστούς, η οποία σχετίζεται με τις επιπλοκές της νόσου όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Σ

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές αποκαλύπτουν έναν θεμελιώδη ρόλο για τις ανταποκρινόμενες στην άσκηση κυτοκίνες, τις εξερκίνες, στην ανάπτυξη και ανάπτυξη των σκελετικών μυών σε άτομα με φυσιολογική ανοχή γλυκόζης ή διαβήτη τύπου 2.

«Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, μια οξεία περίοδος άσκησης ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο που είναι διακριτός και ενισχυμένος σε σύγκριση με υγιείς εθελοντές», λέει η καθηγήτρια Juleen R. Zierath, που ηγήθηκε της μελέτης.

Άνδρες που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 και έκαναν καθιστική ζωή εξετάστηκαν μαζί με υγιείς εθελοντές παρόμοιας ηλικίας και σωματικού βάρους. Ζητήθηκε από τους εθελοντές να εκτελέσουν μία μόνο συνεδρία άσκησης. Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε βιοψίες αίματος και σκελετικών μυών στις οποίες μέτρησαν την απόκριση στην άσκηση.

Διαπιστώθηκε ότι αρκετές κυτοκίνες, μόρια που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση στο στρες, παρήχθησαν στους σκελετικούς μυς από άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η επίδραση αυτών των κυτοκινών δοκιμάστηκε σε κυτταρικές καλλιέργειες για να προσδιοριστεί εάν αυτά τα μόρια επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα κύτταρα των σκελετικών μυών στην άσκηση.

«Δεδομένων των επιδράσεων της τακτικής σωματικής άσκησης που βελτιώνουν τον μεταβολισμό και τη λειτουργία των σκελετικών μυών, η επιδεινούμενη φλεγμονώδης απόκριση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι πιθανώς μια ευεργετική απάντηση στην οξεία άσκηση», είπε η καθηγήτρια Juleen R. Zierath. «Η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος πιθανότατα θα μειωθεί εάν η άσκηση επαναλαμβάνεται τακτικά κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προπόνησης».

Η μειωμένη φλεγμονή θα ήταν ευεργετική για τον έλεγχο της γλυκόζης και για τον μετριασμό των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

«Πρέπει τώρα να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τη φλεγμονώδη απόκριση στην άσκηση. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη της άσκησης και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα τον διαβήτη τύπου 2 με επαρκή πρωτόκολλα προπόνησης», είπε ο Nicolas Pillon, πρώτος συγγραφέας της εργασίας.

Διαβάστε ακόμη...