Τα αποτελέσματα της χορτοφαγίας στα μικρά παιδιά

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατροφή vegan έχει ευρεία επίδραση στο μεταβολισμό των παιδιών. Τα επίπεδα βιοδεικτών στον ορό για τις βιταμίνες Α και D, η χοληστερόλη και τα απαραίτητα αμινοξέα ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα παιδιά που ακολουθούσαν vegan διατροφή. Επιπλέον, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το DHA (docosahexaenoic acid) απουσιάζει από τη διατροφή βίγκαν.

Συνιστάται η βίγκαν διατροφή να συμπληρώνεται πάντα με βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και ιώδιο, και με βάση την ατομική εκτίμηση μπορεί να χρειαστεί συμπλήρωμα για ασβέστιο, βιταμίνη Β2, σίδηρο και ψευδάργυρο. Εκτός από τη βιταμίνη D, η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορές μεταξύ των ομάδων διατροφής στα επίπεδα των παραπάνω θρεπτικών ουσιών στα μικρά παιδιά. Διαπίστωσε ωστόσο άλλες ελλείψεις.

Όλα τα παιδιά λάμβαναν συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 και όλα εκτός από ένα λάμβαναν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D και ιωδίου, υποδεικνύοντας ότι οι φινλανδικές οικογένειες βίγκαν γνωρίζουν καλά τις προηγουμένως τις διατροφικές απαιτήσεις αυτής της δίαιτας.

Ωστόσο, οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις βασίζονται σε μελέτες που διεξήχθησαν σε ενήλικες χορτοφάγους, και δεν υπήρχαν προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις μεταβολικές επιδράσεις της βίγκαν δίαιτας σε παιδιά.

Στο πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο, οι Topi Hovinen και Liisa Korkalo, μαζί με μια πολυεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Anu Suomalainen-Wartiovaara η οποία ειδικεύεται στο μεταβολισμό, μελέτησαν διεξοδικά τη διατροφή και το μεταβολισμό 40 υγιών παιδιών από το Ελσίνκι. Τα παιδιά ακολουθούσαν μια βίγκαν, χορτοφαγική ή παμφάγο δίαιτα ανάλογα με την επιλογή των οικογενειών τους. Η διατροφική πρόσληψη, οι μεταβολικοί βιοδείκτες και οι συγκεντρώσεις των μικροθρεπτικών συστατικών μελετήθηκαν εκτενώς.

Τα παιδιά σε μια βίγκαν δίαιτα βρέθηκαν να έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς ειδική δίαιτα παρά την τακτική συμπλήρωση της βιταμίνης D -τα δείγματα αίματος να συλλέχθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού. Παραδόξως, μειωμένη ήταν επίσης η βιταμίνης Α, κάτι που δεν αναμενόταν ιδιαίτερα. Τα επίπεδα για την LDL και HDL χοληστερόλη, τα απαραίτητα αμινοξέα και το ωμέγα-3 λιπαρό DHA, το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της οπτικής λειτουργίας και βρίσκεται πιο συχνά στα εγκεφαλικά και καρδιακά κύτταρα, ήταν επίσης χαμηλά. Αντίθετα, τα επίπεδα του φυλλικού οξέος ήταν εξαιρετικά υψηλά στα παιδιά με διατροφή βίγκαν.

Διαβάστε ακόμη...