Ζήσης Ψάλλας
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, μια διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς 144 αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο επηρεάζουν την υγεία του εντέρου του.
Ανακάλυψαν ότι δύο κατηγορίες αντιβιοτικών -τετρακυκλίνες και μακρολίδες- δημιουργούν «παράπλευρη βλάβη» εξαφανίζοντας τα καλά βακτήρια από το έντερο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τετρακυκλίνες και τα μακρολίδια όχι μόνο σταμάτησαν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, αλλά σκότωσαν περίπου τα μισά στελέχη των μικροβίων που βρέθηκαν στο έντερο για τα οποία οι ερευνητές έκαναν τεστ.
Η Camille Goemans, μεταδιδακτορική συνεργάτρια στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και επίσης συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι οι ερευνητές δεν περίμεναν να δουν αυτό το είδος της επίδρασης από τις τετρακυκλίνες και τα μακρολίδια, καθώς πιστευόταν ότι δεν σκοτώνουν τα βακτήρια του εντέρου αλλά απλώς σταματούσαν την ανάπτυξή τους. «Τα πειράματά μας δείχνουν ότι αυτή η υπόθεση δεν ισχύει για τα μισά από τα μικρόβια του εντέρου που μελετήσαμε», είπε.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε τα βακτήρια του εντέρου σας να παραμείνουν άφθονα και υγιή ενώ λαμβάνετε θεραπεία με αντιβιοτικά. Μια συνήθης προτεινόμενη μέθοδος είναι η κατανάλωση γιαουρτιού και άλλων τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.
Η Becky Bell, διαιτολόγος στο Rooted Nutrition Therapies, συνιστά τη συμπλήρωση της διατροφής των ασθενών με ορισμένα στελέχη βακτηρίων ενώ υποβάλλονται σε αντιβιοτική θεραπεία. Αυτό περιλαμβάνει το Lactobacillus acidophilus, που μπορεί να βρεθεί σε πολλά κοινά γιαούρτια. «Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το γεγονός ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσο τα επιβλαβή όσο και τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο», είπε η Bell. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εστιάσουμε στη θρέψη και την αναδόμηση του εντέρου μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά τρώγοντας μια μεγάλη ποικιλία από τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά και προβιοτικά».
Η Δρ Andrea Paul, ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής Illuminate Labs, λέει ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο, το γιαούρτι, το kimchi και το tempeh περιέχουν προβιοτικά και είναι φθηνότερα από την αγορά προβιοτικών συμπληρωμάτων. Συνιστά στους ασθενείς της να ξεκινούν αργά με μια μικρή μερίδα τροφών πλούσιων σε προβιοτικά κατά τη διάρκεια της λήψης αντιβιοτικών για να βεβαιωθούν ότι το στομάχι τους μπορεί να τα ανεχθεί.