Ζήσης Ψάλλας
Μια έρευνα δείχνει ότι σκοτώνοντας τα βακτήρια του εντέρου, τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα κίνητρα και την αντοχή των αθλητών. Η μελέτη έγινε σε ποντίκια από ερευνητές του UC Riverside και υποδηλώνει ότι το μικροβίωμα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που διαχωρίζει τους αθλητές από τους καθιστικούς ανθρώπους.
Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η άσκηση επηρεάζει το μικροβίωμα, αλλά αυτή η μελέτη είναι μία από τις λίγες που εξέτασε το αντίστροφο -πώς τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τις εθελοντικές συμπεριφορές άσκησης. Η εθελοντική άσκηση περιλαμβάνει τόσο κίνητρα όσο και αθλητικές ικανότητες.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν μέσω δειγμάτων κοπράνων ότι μετά από 10 ημέρες αντιβιοτικών, τα βακτήρια του εντέρου μειώθηκαν σε δύο ομάδες ποντικών: σε μερικά που εκτράφηκαν για υψηλά επίπεδα τρεξίματος, αλλά και σε άλλα.
Καμία ομάδα ποντικών δεν εμφάνισε σημάδια συμπεριφοράς ασθένειας από τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Έτσι, όταν το τρέξιμο των τροχών στα αθλητικά ποντίκια μειώθηκε κατά 21%, οι ερευνητές ήταν βέβαιοι ότι η βλάβη στο μικροβίωμα ήταν αυτή που ευθυνόταν. Επιπλέον, τα ποντίκια-δρομείς δεν ανέκτησαν τη συμπεριφορά τους στο τρέξιμο ούτε 12 ημέρες μετά τη διακοπή της θεραπείας με αντιβιοτικά. Η συμπεριφορά των κανονικών ποντικών δεν επηρεάστηκε σημαντικά ούτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας ούτε μετά.
«Ένας περιστασιακά ασκούμενος με έναν ελαφρύ τραυματισμό δεν θα επηρεαζόταν πολύ. Αλλά σε έναν αθλητή παγκόσμιας κλάσης, μια μικρή οπισθοδρόμηση μπορεί να μεγεθύνεται πολύ περισσότερο», δήλωσε η Monica McNamara, υποψήφια διδακτορικού εξελικτικής βιολογίας και πρώτη συγγραφέας της εργασίας. «Γι’ αυτό θέλαμε να συγκρίνουμε τους δύο τύπους ποντικιών».
Ένας τρόπος με τον οποίο το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την άσκηση στα ποντίκια ή στον άνθρωπο είναι μέσω της ικανότητάς του να μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε χημικές ουσίες που ταξιδεύουν στο σώμα και επηρεάζουν την απόδοση των μυών.
Οι ερευνητές θα ήθελαν να εντοπίσουν στο μέλλον τα συγκεκριμένα βακτήρια που ευθύνονται για την αθλητική απόδοση. «Αν και μελετάμε ποντίκια, όσο περισσότερα μαθαίνουμε από αυτούς, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας», είπαν οι ερευνητές.
Οι μέθοδοι και τα αποτελέσματα των ερευνητών δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Behavioral Processes.