Τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ζήσης Ψάλλας

Η υψηλή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.

Η μελέτη εξέτασε την κατανάλωση διαφορετικών ποτών μεταξύ ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Ενώ πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ποτών και τα αποτελέσματα της υγείας, όπως η καρδιομεταβολική υγεία, η αλλαγή βάρους και η θνησιμότητα, αυτές οι μελέτες ήταν κυρίως μεταξύ του γενικού πληθυσμού.

«Τα ποτά είναι ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής μας και η ποιότητά τους μπορεί να ποικίλλει πάρα πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Διατροφής και Επιδημιολογίας. «Τα άτομα που ζουν με διαβήτη μπορεί να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την κατανάλωση υγιεινών ροφημάτων -αλλά τα δεδομένα ήταν λίγα. Tα ευρήματα συμβάλλουν στην κάλυψη αυτού του κενού γνώσης και μπορεί να ενημερώσουν τους ασθενείς και τους φροντιστές τους σχετικά με τη διατροφή και τη διαχείριση του διαβήτη».

Οι ερευνητές ανέλυσαν κατά μέσο όρο δεδομένα υγείας 18,5 ετών από 9.252 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurse's Health και 3.519 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι όλοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 στην αρχή ή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της μελέτης. Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά (αναψυκτικών, φρουτοχυμών κλπ), ποτά με τεχνητά γλυκαντικά, χυμούς φρούτων, καφέ, τσάι, γάλα αγελάδας με χαμηλά λιπαρά, αγελαδινό γάλα με πλήρη λιπαρά γάλα και σκέτο νερό.

Τα ευρήματα έδειξαν υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και υψηλότερη επίπτωση και θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο, μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν τακτικά ζαχαρούχα αναψυκτικά. Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα συσχετίστηκε με 8% υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Αντίστροφα, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και η θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο μειώθηκαν μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν τακτικά πιο υγιεινά ποτά όπως καφέ, τσάι, γάλα αγελάδας χαμηλών λιπαρών ή σκέτο νερό. Η αντικατάσταση μιας ημερήσιας μερίδας ενός ζαχαρούχου ποτού με μια μερίδα καφέ συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 20% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίστοιχα το τσάι με 16% και 24% χαμηλότερο κίνδυνο, το σκέτο νερό με 16% και 20% χαμηλότερο κίνδυνο, το αγελαδινό γάλα χαμηλών λιπαρών με 12% και 19% χαμηλότερο κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη...