Τα αίτια και τα συμπτώματα της πνευμονίας

 
Αυξημένα περιστατικά πνευμονίας καταγράφουν τα γραφεία κίνησης των νοσοκομείων, καθώς η επέλαση του χειμώνα και των ιώσεων με γριπώδη συνδρομή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τα Χριστούγεννα κι έπειτα. Ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται σωστά ευνοεί τη διασπορά λοιμώξεων του αναπνευστικού που, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πνευμονία.


Τι είναι πνευμονία

Πνευμονία είναι μια φλεγμονή των πνευμόνων η οποία οδηγεί σε παραγωγή υγρού το οποίο καταλαμβάνει τις κυψελίδες, δηλαδή το τελικό άκρο των σωληνοειδών σχηματισμών των υπεύθυνων για την είσοδο και την έξοδο του αέρα από τους πνεύμονες.

Πόσο συχνή είναι η πνευμονία

Η ακριβής συχνότητα της πνευμονίας δεν μπορεί να υπολογιστεί γιατί δεν ανήκει στα νοσήματα που δηλώνονται υποχρεωτικώς. Σε γενικές γραμμές, όμως υπολογίζεται ό,τι κυμαίνεται μεταξύ 2-15 περιπτώσεων ανά 1000 κατοίκους, ανά έτος.

Ποια είναι τα αίτια της πνευμονίας

Τα αίτια της πνευμονίας είναι κάποια βακτήρια και ιοί που προσβάλλουν τον πνεύμονα και προκαλούν αυτή τη φλεγμονή. Η μεγάλη ηλικία, η παρουσία και άλλων αναπνευστικών παθήσεων, το κάπνισμα καθώς και η κακή γενική κατάσταση καθιστούν τον άνθρωπο ιδιαίτερα ευπαθή σε αυτά τα βακτήρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πνευμονίας

Τα τυπικά συμπτώματα της πνευμονίας είναι ο υψηλός πυρετός ο οποίος συνοδεύεται και από τρόμο ολόκληρου του σώματος, ο πόνος στα πλευρά και ο βήχας με έντονη απόχρεμψη, η οποία μπορεί να περιέχει και αίμα. Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της τυπικής πνευμονίας είναι η αιφνίδια εγκατάσταση αυτών των συμπτωμάτων. Υπάρχει όμως και η άτυπη πνευμονία κατά την οποία οι ενοχλήσεις δεν είναι τόσο χαρακτηριστικές. Σε αυτήν έχουμε βραδεία εγκατάσταση των συμπτωμάτων, με μέτριο πυρετό χωρίς τρόμο, ο βήχας είναι ξηρός και υπάρχει πόνος στους μύες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της πνευμονίας

Οι επιπλοκές της πνευμονίας μπορεί να αφορούν μόνο στον πνεύμονα ή και σε πιο απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Οι τοπικές επιπλοκές είναι η πλευριτική συλλογή, δηλαδή η συλλογή υγρού ή πύου γύρω από τους πνεύμονες, και το απόστημα, το οποίο είναι ένας σάκος με στοιχεία φλεγμονής: κύτταρα και πύον εντός του πνεύμονα. Από τις επιπλοκές που σχετίζονται με πιο απομακρυσμένα μέρη του σώματος ιδιαίτερα σημαντική είναι η μηνιγγίτιδα.

Πώς ο γιατρός θα διαγνώσει την πνευμονία

Πέρα από τα συμπτώματα που θα αναφέρετε στο γιατρό σας, ο ίδιος θα υποψιαστεί την πνευμονία από την ακρόαση με στηθοσκόπιο των πνευμόνων σας. Κατόπιν,θα βοηθηθεί από τις εξής εργαστηριακές εξετάσεις:

– Γενική αίματος που φαίνονται αυξημένα τα λευκά αιμοσφαίρια.

– Καλλιέργεια αίματος για την αναγνώριση του υπεύθυνου βακτηρίου.

– Καλλιέργεια πτυέλων,για τον ίδιο λόγο.

– Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ακτινογραφία θώρακος που φαίνεται η μεταβολή της «εικόνας» του πνεύμονα εξαιτίας αυτής της φλεγμονής.

Πώς θεραπεύεται η πνευμονία

Στην πρώτη γραμμή για την θεραπεία της πνευμονίας είναι τα αντιβιοτικά. Ανακουφιστικό ρόλο παίζουν άλλα φάρμακα όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, αποχρεμπικά. Ιδιαίτερα σημαντική για την υποχώρηση της πνευμονίας είναι η ανάπαυση του ασθενούς και η ενυδάτωσή του.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *