Συναγερμός στις ΗΠΑ για μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού – Ποια είναι η JN.1 και τι προκαλεί

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η οποία φαίνεται να έχει την ικανότητα να αποφεύγει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτή η νέα υποπαραλλαγή, η οποία είναι γνωστή ως «JN.1», αντιπροσωπεύει μέχρι στιγμής σχεδόν το 30% των κρουσμάτων στη χώρα και «οι νοσηλείες αυξάνονται γρήγορα», σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CBS, πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση από τον Νοέμβριο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 8,8%.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν
«Το ηφαίστειο Κολούμπος της Σαντορίνης είναι ενεργό» – Υπάρχει πιθανότητα έκρηξης;
Ανανεώστε το Σαλόνι Σας: Τάσεις στις Μοκέτες για το 2023!
Το CDC προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς η κορύφωση του φετινού συνδυασμού τριών εποχιακών αναπνευστικών ιών — γρίπη, COVID-19 και RSV — πλησιάζει. Όπως επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ γεμίζουν και οι εισαγωγές στα επείγοντα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε παιδιά σχολικής ηλικίας την περασμένη εβδομάδα.

Άνοδος σε κρούσματα κορονοϊού έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και στα γηροκομεία. Πρόκειται για ποσοστά υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Σημειώνεται πως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσφατα χαρακτήρισε την εν λόγω υποπαραλλαγή ως υψηλού ενδιαφέροντος.

Η «JN.1» σχετίζεται στενά με την BA.2.86 της Omicron, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022. Η «JN.1» εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023 και σήμερα καταγράφονται κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες. Τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από άλλα στελέχη και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πονόλαιμο, καταρροή, βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγία, πυρετό ή ρίγη και αοσμία.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ενός ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενική κατάσταση της υγείας του, αν έχει, δηλαδή, υποκείμενα νοσήματα και πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό του.

Διαβάστε ακόμη...