Συναγερμός για τη μυστηριώδη ηπατίτιδα σε παιδιά – Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Αρχές της χώρας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά και εφήβους σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πρόκειται για ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι τις 8 Απριλίου είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής ενώ μετά τα κρούσματα στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί έως πέντε περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία, τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και τέσσερα περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ 

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Θανος Πλευρής μιλώντας στον ΣΚΑΙ στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ευρεία σύσκεψη για το θέμα ώστε οι υγειονομικές αρχές της χώρας να είναι σε ετοιμότητα.

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε: «Ο μέσος όρος είναι 3-5 ετών. Πρόκειται για σοβαρή ηπατίτιδα ενώ σε κάποια παιδιά χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση. Οι γνωστές ηπατίτιδες, η Β, η Α για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια δεν έχουν εντοπιστεί σε αυτά τα κρούσματα.

Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς είμαστε εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο σε επιτήρηση και επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε εμείς κρούσμα αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα.» 

ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΙΟ; 

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά.

Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες. 

Διαβάστε ακόμη...