Συναγερμός για τα αυξανόμενα κρούσματα

Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού -58- που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με κάποιους να κάνουν λόγο για δεύτερο κύμα του Covid-19.

Από το σύνολό τους, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα»:  Τα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας 

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, κατά τη διάρκεια μαραθώνιας σύσκεψης.

Η εισήγηση για τη χρήση μάσκας έρχεται μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή  αποφάσισε την αυστηροποίηση των μέτρων για τους έλληνες πολίτες που μπαίνουν στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα μας.

Τα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

Από αυτά τα 34 είναι από το εξωτερικό, τα οκτώ στην Αττική και τα υπόλοιπα εντοπίζονται:

– 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,

– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Όπως έγινε γνωστό από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα τρία κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στη Λέσβο, είναι μέλη της ίδιας οικογένειας (παππούς, γιος και εγγονός) από την Καλλονή.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Γεωγραφική διασπορά

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες, εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, από την  Αλβανία, τα Σκόπια  και τη Βουλγαρία.

Την ίδια στιγμή, υπηρεσιακοί παράγοντες, παραδέχονται ότι ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί πλήρως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για τον Προμαχώνα, ώστε να ελέγχονται λεπτομερώς όσοι μπαίνουν στη χώρα.

Την ίδια ώρα 13 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.883, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κικίλιας: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Η κατάσταση που εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα, φέρνει στο προσκήνιο το plan b της κυβέρνησης, η οποία έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να πάει σε δεύτερο lockdown σε μεγάλη κλίμακα. Ήδη επιπλέον μέτρα είναι σε ισχύ στα σύνορα της χώρας, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνιζε χθες πως το δεύτερο πλάνο της κυβέρνησης είναι αυτό που θα τεθεί σε ισχύ ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο οριζόντιο lockdown. Ενα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα είναι το δεύτερο πλάνο. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση», είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός, που σημείωσε πως είναι στο χέρι του καθενός να τηρεί τα μέτρα, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να μην χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου μέτρα.

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση, την οποία θα ελέγξουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη...