Συμβάσεις για τις θέσεις οικογενειακών γιατρών υπογράφει ο ΕΟΠΥΥ

Σε ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, που έχουν γίνει δεκτοί σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για την κάλυψη των θέσεων οικογενειακών ιατρών, απευθύνεται ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις τους. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υπογράψουν και να αποστείλουν την υπεύθυνη δήλωση και το σχέδιο σύμβασης μέχρι 21 Ιουνίου. Όσοι υπογράψουν συμβάσεις θα προστεθούν σε εκείνους που υπηρετούν στις υπάρχουσες ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά (αγροτικά) Ιατρεία για την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ορίζεται σε αναλογία ένας γιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες, ενώ η αντίστοιχη αναλογία των παιδιάτρων με αρμοδιότητα οικογενειακού ιατρού είναι ένας παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά, έως και 14 ετών.

Το ανώτατο όριο της αποζημίωσης βάσης, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορίζεται σε 1 ευρώ. Η μηνιαία αποζημίωση υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την αποζημίωση βάσης με το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα και τον συντελεστή της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας. Κατ’ εξαίρεση, κατά το πρώτο εξάμηνο της ισχύος της σύμβασης, η αμοιβή των οικογενειακών ιατρών ανέρχεται για τους γενικούς γιατρούς και παθολόγους στα 1.801,09 ευρώ για τους παιδιάτρους στα 1.800 ευρώ. Μετά τη παρέλευση του εξαμήνου η αποζημίωση προσδιορίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία του εγγεγραμμένου σε αυτόν πληθυσμού ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Οι γενικές υποχρεώσεις των οικογενειακών ιατρών είναι: ελάχιστο τετράωρο εργασίας ανά ημέρα εργασίας, ελάχιστο εικοσάωρο εργασίας ανά εβδομάδα, δηλωμένο ωράριο για εγγεγραμμένους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα. Οι μέρες μη παροχής υπηρεσιών στο ιατρείο θα προκύπτουν κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τον Οργανισμό, οι οποίες θα καταγράφονται στη σύμβαση.

Η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων των ιατρικών ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας καθορίζεται στα 15 λεπτά, ενώ για την ειδικότητα της Παιδιατρικής, καθορίζεται στα 20 λεπτά.

Για το πρώτο ραντεβού, ο χρόνος διάρκειας ορίζεται σε 30 λεπτά, προκειμένου να συμπληρωθεί το σχετικό ιστορικό και η ολοκλήρωση της εγγραφής στον οικογενειακό ιατρό.

Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του χρόνου εξέτασης του κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και υπόκειται στην επιστημονική κρίση του γιατρού.

Τη διαφωνία της στους όρους σύμβασης εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής καθώς, όπως αναφέρει, «βρίσκονται σε διάσταση με την πρόταση που έφερε στο τραπέζι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ κ. Βαρδαρός στο διάλογο του με τους φορείς». Καλεί «το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να επιστρέψει στον ρεαλισμό» και αναφέρει ότι στην περίπτωση που επιμείνουν στο προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης, «θα είμαστε υποχρεωμένοι να αποσύρουμε τις αιτήσεις μας, καθώς η λειτουργία των ιατρείων μας θα είναι ασύμφορη και μη βιώσιμη», με αποτέλεσμα «πολύ σύντομα οι ασφαλισμένοι στις περισσότερες αστικές περιοχές της χώρας θα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να βρουν ιατρό υπό ασφαλιστική κάλυψη».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *