Aυτά είναι τα συμπτώματα της αναιμίας που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Υπάρχουν κάποια αθόρυβα συμπτώματα τα οποία μπορεί να σας προειδοποιούν για αναιμία!

Δείτε 10 συμπτώματα που φανερώνουν ότι έχετε αναιμία:

Έχετε συχνά ζαλάδες

Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου, η βιταμίνη Β12 δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη και άρα πρωτεΐνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η αιμοσφαιρίνη που δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του επιτρέπει στο οξυγόνο να δεσμεύεται στα κύτταρα έτσι ώστε να μπορούν να το μεταφέρουν σε όλο το σώμα.

Η μειωμένη αιμοσφαιρίνη έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά λιγότερου οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την ζαλάδα.

Νιώθετε κόπωση

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της αναιμίας είναι η αίσθηση συνεχούς κούρασης. Η κόπωση προκαλείται πάλι λόγω της μειωμένης ποσότητας αιμοσφαιρίνης και άρα του λιγότερου οξυγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα.

Το δέρμα σας δείχνει χλωμό

Αν τα ερυθρά αιμοσφαίριά σας δεν είναι αρκετά υγιή για να τροφοδοτήσουν τα όργανά σας με οξυγόνο, δεν μπορείτε να περιμένετε από το μεγαλύτερο όργανο του σώματος σας, το δέρμα σας, να είναι υγιές. Χωρίς τον σίδηρο και τη βιταμίνη Β12, το δέρμα δεν παίρνει την απαραίτητη παροχή αίματος κι έτσι το χρώμα του μπορεί να γίνει πιο κίτρινο και χλωμό και να χάσει την ερυθρότητα του.

Έχετε πόνους στο στήθος

Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο, η καρδιά καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια για να μεταφέρει αίμα μέσα στο σώμα. Έτσι χτυπά πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να αρχίσετε να νιώθετε πόνους στο στήθος σας λόγω της έντασης.
Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτούς τους πόνους, γιατί μπορεί με τον καιρό να υπάρξει κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Είστε έγκυος ή χάνετε πολύ αίμα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα σας παράγει έως και 40% περισσότερο υγρό (πλάσμα), με αποτέλεσμα ο όγκος του αίματος να αυξηθεί κατά 20% με 30%. Η αύξηση αυτή του όγκου ενδέχεται να προκαλέσει «αραίωση» του αίματος. Η αιμοαραίωση αυτή συχνά συνδέεται με μια πτώση του αιματοκρίτη, που γίνεται μεγαλύτερη κατά κύριο λόγο στα τελευταία στάδια της κύησης και δεν θεωρείται παθολογική.
Ακόμα, είναι πολύ πιθανό να έχετε αναιμία σε περίπτωση που έχετε γαστρεντερικά προβλήματα, έλκος, αιμορροΐδες ή φλεγμονή στο στομάχι.

Ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή

Επειδή ο σίδηρος βρίσκεται στους σπόρους της σόγιας, στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στο τόφου, πέρα φυσικά από το κόκκινο κρέας, είναι δυνατό ακόμα και οι χορτοφάγοι να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα σιδήρου.

Ωστόσο, η βιταμίνη Β12 δεν μπορεί να ληφθεί από φυτικές πηγές. Έτσι, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή θα πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.
Λαχταράτε περίεργα σνακ όπως παγάκια

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα τις αναιμίας είναι η τάση να θέλετε να καταναλώνετε μη θρεπτικά σνακ, βρώσιμα ή μη, όπως τα παγάκια ή διάφορα υπολείμματα από χώμα ή ακόμα και ξύσματα μολυβιού. Αυτή η τάση (ονομάζεται στους επιστημονικούς κύκλους σύνδρομο Pica) έχει συσχετιστεί με την έλλειψη σιδήρου, χωρίς να έχει εξηγηθεί ακόμα επιστημονικά.

Κρυώνουν τα άκρα σας

Όταν τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια δεν είναι αρκετά υγιή, δεν μεταφέρεται και η θερμότητα στα υπόλοιπα κύτταρα, οπότε είστε πιο επιρρεπείς στο να αισθάνεστε κρύο στα χέρια και στα πόδια σας.

Έχετε συχνά πονοκεφάλους

Αν παρατηρήσετε ότι έχετε πονοκεφάλους πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως, τότε θα πρέπει αν ελέγξετε τα επίπεδα του σιδήρου σας. Οι συχνοί πονοκέφαλοι υποδηλώνουν ότι δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Έχετε αρρυθμίες ή ταχυπαλμίες

Χωρίς αρκετή αιμοσφαιρίνη, η καρδιά πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για τη μεταφορά οξυγόνου. Αυτό οδηγεί στο να αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπά ακανόνιστα και γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη...