Νέα μελέτη για τα συμπληρώματα βιταμίνης D

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D, που είναι δημοφιλή στη μέση και τρίτη ηλικία, δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικό στην υγεία των οστών, ούτε αποτρέπουν τα κατάγματα, τις πτώσεις και την οστεοπόρωση. Σε αυτό το (απομυθοποιητικό) συμπέρασμα κατέληξε η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνής μελέτη πάνω στο ζήτημα.

Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση που αξιολόγησε τα αποτελέσματα 81 κλινικών δοκιμών και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology. Η μελέτη δεν βρήκε τα εν λόγω συμπληρώματα να βελτιώνουν την οστική πυκνότητα, ούτε να υπάρχει κάποια διαφορά στην αποτελεσματικότητα μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων δόσεων βιταμίνης D στα συμπληρώματα διατροφής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Μπόλαντ του Πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, συμπέραναν ότι δεν δικαιολογείται η χρήση έξτρα βιταμίνης D για τη βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις ειδικών παθήσεων (π.χ. οστεομαλακία ή ραχίτιδα).

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D εδώ και χρόνια συνιστώνται για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Μερικοί άνθρωποι κυρίως στα βόρεια κλίματα τα αντιμετωπίζουν περίπου ως πανάκεια, λαμβάνοντας τέτοια συμπληρώματα καθημερινά, ιδίως την εποχή του χειμώνα που υπάρχει λιγότερη ηλιοφάνεια και άρα μικρότερη παραγωγή φυσικής βιταμίνης D στο σώμα.

Οι ερευνητές όμως προτείνουν να αλλάξουν αυτές οι κλινικές οδηγίες, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τα νέα ευρήματα. Άλλοι όμως επιστήμονες εμφανίσθηκαν πιο απρόθυμοι να δεχθούν αυτή την αλλαγή, αν δεν υπάρξουν και άλλες μελέτες όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε ακόμη...