Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το προεδρείο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναφέρθηκαν στις ελλείψεις και τις πραγματικές αιτίες τους. Eλεγχο και στους τρεις κρίκους εφοδιασμού της αγοράς φαρμάκων (σ.σ. φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) και όχι στοχοποίηση των φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις φαρμάκων ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων, κάνοντας λόγο για "μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που διοχετεύονται στην αγορά από τις φαρμακοβιομηχανίες".
Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, πρόεδρος Ειρήνη Μαρκάκη και ο γ.γ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση της φαρμακευτικής αγοράς, λέγοντας ότι σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα. Συγχρόνως η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία. Πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει σε εισπνεόμενα και στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια.
Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανέφεραν οι εκπρόσωποι Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων. Δεύτερη σοβαρότατη αιτία είναι ο υποεφοδιασμός της αγοράς από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες που παρατηρείται την τελευταία πενταετία.
Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα με τις καταγγελίες που έχουν αποστείλει στον ΕΟΦ με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, για εννιά φαρμακευτικές εταιρίες που υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά, δημιουργώντας ελλείψεις και θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Ζητούν την άμεση διερεύνηση από τον ΕΟΦ και την διενέργεια όλων των αναγκαίων πράξεων προκειμένου να πάψει αυτή η επικίνδυνη πρακτική και να τιμωρηθούν οι εφαρμόζοντες αυτήν. Αναφέρθηκαν επίσης και στις "παράλληλες εξαγωγές" φαρμάκων, λέγοντας πως είναι νόμιμη διαδικασία και πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο μετά την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και σε κάθε περίπτωση αφορούν μόνο προϊόντα των οποίων η εξαγωγή επιτρέπεται από τον ΕΟΦ.
Οι παράλληλες εξαγωγές, όπως είπαν, δεν είναι ο κύριος λόγος των ελλείψεων, καθώς το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό. Μίλησαν για "παράνομες" εξαγωγές, που γίνονται από φαρμακαποθήκες "σφραγίδες" που δεν ανήκουν στο Σύλλογο αλλά και από φαρμακεία. Οι νόμιμες εξαγωγές το 2021 ήταν 400 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 66,6% σε σχέση με τις εξαγωγές προ 15ετίας. Οι φαρμακαποθήκες δεν αρνούνται τον έλεγχο, αλλά πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι κρίκοι της αγοράς φαρμάκων τόνισαν. Τόνισαν επίσης ότι η θέσπιση της υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα επιλύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.
Τα σημεία που τονίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου ήταν:
- Σε ότι αφορά την κατάσταση σήμερα στην φαρμακευτική αγορά, αυτή σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα. Συγχρόνως η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία. Δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.
- Τεράστιας σημασίας για εμάς ήταν και είναι η τήρηση του νόμου και παράλληλα ο έλεγχος αυτής και στους 3 κρίκους της αλυσίδας. Η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων.
- Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.