Σχεδόν τρία χρόνια λιγότερο ζουν τα άτομα που έχουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο

Ζήσης Ψάλλας

Μια ερευνητική ομάδα στο Karolinska Institutet έδειξε ότι τα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD) αναμένεται να ζήσουν σχεδόν τρία χρόνια λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με λιπώδες ήπαρ, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και να έχουν απώλεια του προσδόκιμου ζωής, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτοί οι ασθενείς έχουν περίπου 2,8 χρόνια μικρότερη αναμενόμενη επιβίωση, με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από μεγάλο αριθμό Σουηδών ασθενών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ασθενών με λιπώδες ήπαρ. «Θα είναι ευκολότερο να επικοινωνήσουμε σχετικά με την αναμενόμενη επιβίωση του ασθενούς και τη σημασία της καλύτερης δυνατής θεραπείας, η οποία ελπίζουμε ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την πρόγνωση του ασθενούς. Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί να εξετάσετε το ήπαρ για να δείτε εάν οι ασθενείς με έμφραγμα ή εγκεφαλικό επηρεάζονται από λιπώδες ήπαρ», είπε ο μεταδιδάκτορας Ying Shang στο Τμήμα Ιατρικής, Huddinge, Karolinska Institutet, και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Σε αυτή τη μελέτη, με βάση τον πληθυσμό σε εθνικό επίπεδο, δημιουργήθηκε μια συλλογή από εκτεταμένες συνδέσεις δεδομένων μεταξύ εθνικών μητρώων. Ερευνώντας μια πολύ μεγάλη ομάδα ασθενών με λιπώδες ήπαρ (πάνω από 10.000), οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν όλους τους ασθενείς με λιπώδες ήπαρ στη Σουηδία και να τους συγκρίνουν με τον γενικό πληθυσμό.

Συμπερασματικά, σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα ατόμων με NAFLD χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών εκβάσεων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε κυρίως μη θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσο. Μετά από ένα καρδιαγγειακό συμβάν, οι ασθενείς με NAFLD είχαν παρόμοιο κίνδυνο θνησιμότητας με άτομα χωρίς λιπαρό συκώτι που είχαν με ένα συμβάν καρδιαγγειακής νόσου.

«Στην ερευνητική μου ομάδα, υπάρχουν πολλά εν εξελίξει έργα, όπου διερευνούμε καλύτερους τρόπους για να εντοπίσουμε ποιοι ασθενείς με λιπώδες ήπαρ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, κίρρωση ήπατος και καρκίνο», είπε ο Hannes Hagström, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hepatology,

Διαβάστε ακόμη...